Käyttöjärjestelmän asennus

Kirjoitettu 18.7.2020. Viimeksi päivitetty 1.8.2020.

Kokosin tälle sivulle muistilistamaisesti talteen käyttöjärjestelmän asennuksen vaiheet.

Internet-yhteys on hyvä olla käytössä asennusvaiheessa, esim. lähiverkkojohdolla tai langattoman lähiverkkon kautta. Yksinkertaisinta on käyttää lähiverkkojohtoa, jolloin yhteys on käytössä koko ajan eikä verkon salasanaa tarvitse syöttää.

 • Tein buuttaavan muistitikun siten, että latasin Lubuntu 20.04 LTS -asennuspaketin ja siirsin sen tikulle Ubuntun toiminnolla Startup Disk Creator. Windowsissa olisin käyttänyt ohjelmaa Rufus.
 • Buuttasin koneen tikulta
 • Valitsin: Language English
 • Valitsin: Keymap Finnish
 • Tässä tarjotaan mahdollisuus testata muisti Memtest86+ -ohjelman vanhallla versiolla 5.01. Suosittelen muistitestien ajamista aina kun uusi kone otetaan käyttöön tai kun käyttetty kone otetaan uusiokäyttöön. Tässä koneessa vanha version 5.01 testi jää aina jumiin ja kone pitää käynnistää uudelleen virtakytkimestä. Erikseen ladattava tuore versio 8.4 toimii hyvin tässä koneessa.
 • Valitsin: Start Lubuntu

Lubuntun käynnistyessä totesin, että hankkimani DisplayPort-HDMI -adapteri toimii hienosti ja välittää 2560 * 1440 pikselin työpöytäkuvankuvan ongelmitta. Myös valitsemani lähiverkkosovitin toimi heti, ilman mitään asetuksia ja asennuksia.

Tässä kohdassa käytössäni oli Lubuntu 20.04 LTS tikulta ilman varsinaista asentamista, joten tämä oli hyvä hetki vähän katsella ja kokeilla tätä Lubuntun uutta versiota. Ensivaikutelma oli positiivinen.

Varsinainen Lubuntun asennus tapahtui näin:

 • Klikkasin kuvaketta Install Lubuntu 20.04 LTS joka oli työpöydällä.
 • Asennus ehdotti kieleksi Suomea, vaihdoin kieleksi American English
 • Region: Europe
 • Zone: Helsinki
 • Keyboard: Finnish, Default
 • Partitions: Erase Disk, Encrypt system
 • Kysyttiin käyttäjänimeä ja antamaan sille salasana, ja antamaan koneelle nimi
 • Painoin Install ja asennus alkoi
 • En ottanut aikaa, mutta asennus meni nopeasti
 • Painoin Done ja kone käynnistyi uudelleen

Vuonna 2020 ei ole oikeastaan enää mitään syytä olla salakirjoittamatta tietokoneen levyä. Linux-asennusohjelmistoissa tämä mahdollisuus on valmiina. Kaikissa nykyisissä ja viime vuosikymmenen prosessoreissa on mukana AES-käskykanta, mikä tekee levyn AES-salakirjoituksesta niin nopeaa, että se ei käytännössä vaikuta koneen suorituskykyyn.

Vanhojen Ubuntujen aikainen mahdollisuus asettaa erikseen kotihakemiston salakirjoitus oli poistunut Ubuntun asennusohjelmasta. Ennen oli mahdollista

 1. olla salakirjoittamatta mitään
 2. salakirjoittaa koko levy
 3. salakirjoittaa pelkästään käyttäjän kotihakemisto
 4. salakirjoittaa koko levy ja sen lisäksi salakirjoittaa käyttäjän kotihakemisto (kaksinkertainen salakirjoitus)

Nykyisessä Uubuntussa ja siten myös Lunbuntssa voi valita vain vaihtoehdoista 1 ja 2.

Googlammalla selviää että eCryptfs johon käyttäjän kotihakemiston salakirjoitus perustui ei ole enää suositeltava teknologia, koska siinä on paljon korjaamattomia haavoittuvuuksia eikä sitä enää aktiivisestli ylläpidetä, ja siksi se on poistettu Ubuntusta.

eCryptfs on edelleen käytössä mm. Linux Mintissä, ja siinä on siten mahdollisuus tehdä edellä mainitun kohdan 4 mukainen kaksinkertainen salakirjoitus. Myös jotkut kuluttaja- ja pientoimistotason verkkolevypalvelimet käyttävät eCyptfs:ää yksinomaisena salakirjoitusmenetelmänään, ja ovat näin täynnä korjaamattomia haavoittuvuuksia.

Heti ensimmäisessä käynnistyksessä tuli ilmi, että levyn salakirjoituksen avaaminen ei onnistu, koska asennusvaiheessa annettu salasana ei kelpaa. Tämä sama ilmiö tuli vastaan jo vuonna 2013.

Selitys on se, että asennusvaiheessa asetettuna oli suomalainen näppämistöasetus ja nyt buutin alussa kun salasana kysytään, näppäimistöasetus on aina amerikkalainen. Salasanassa on yksi tai useampi erikoismerkki, jotka tulevat näppäimistöstä eri paikoista amerikkalaisessa ja suomalaisessa näppäimistökartassa, ja näin salasana menee väärin.

Yksi ratkaisu tähän on vaihtaa levyn salasana sellaiseksi että se tulee oikein kun se syötetään suomalaisella näppäimistöllä mutta amerikkalaisella näppäimistökartalla. Tässä kohdassa kuitekin helppoa oli uusia käyttöjärjestelmän asennus ja siinä antaa tämä salasana.

Ensimmäisen onnistuneen käynnistyksen jälkeen käyttöjärjestelmä tarjoaa toimintoa Full Upgrade ja tämä lataa ja asentaa 230 päivitystä.

Muistinkäyttö käynnistyksen jälkeen on noin 380 megatavua. Tämä on selvästi enemmäin kuin Lubuntun versiolla 18 joka käytti LDXE–työpöytäohjelmistoa nykyisen LXQt:n sijaan, mutta edelleen hyvin vähän ja paljon vähemmän kuin useimmilla muilla Linux-työpöytäohjelmistoilla.

Projektin seuraava sivu on Vaihtoehtoisia työpöytäympäristöjä.