Kuvasignaalin muunnos DisplayPort - HDMI

Kirjoitettu 9.7.2020.

HP:n DisplayPort-HDMI-sovitin. Itse otettu kuva.

Projektiin valitsemassani koneessa on näytön liittiminä DisplayPort ja VGA. Itselläni on käytössä myös näyttöjä, mm. televisio, joissa on HDMI-liitäntä, joten tarvitsin koneeseen DisplayPort - HDMI -sovittimen.

DisplayPort - HDMI -sovittimen hankinta saattaa kuulostaa maailman yksinkertaisemmalta asialta, mutta sitä se ei oikeastaan ole. DisplayPort ja HDMI ovat eri tahoilla eri aikaan määriteltyjä ja jatkokehitettyjä standardeja, jotka eivät ole keskenään yhteensopivia. Kyse ei siis ole vain erilaisesta liittimestä.

Ymmärsin googlaamalla, että useimmiten DisplayPort - HDMI -muunnos onnistuu yksinkertaisella passiivisella sovittimella, koska DisplayPortin tarjoava laite osaa vaihtaa singaloinnin HDMI:n mukaiseksi, kun siihen tökkää HDMI-sovittimen. Tätä kutsutaan nimellä DisplayPort Dual-Mode (DP++). Näin sovittimen tehtäväksi jää lähinnä vain kytkeä DisplayPort-liittimen kontaktit oikeisiin HDMI-liittimen kontakteihin. Tässä asiassa on kuitenkin ainakin kaksi muttaa:

  1. Kaikki DisplayPortin tarjomat laitteet eivät osaa singaloida HDMI:n mukaisesti, joten passiivinen sovitin ei niiden kanssa toimi, vaan tarvitaan kalliimpi aktiivinen sovitin.
  2. Korkeilla näyttöresoluutioilla nousee esiin se, mikä on sovittimen ja HDMI-kuvaa näyttävän laitteen HDMI-versio. Tyypillisesti tämä kysymys nousee esiin silloin, kun siirretään HD-resoluutiota (1920 * 1080 pikseliä) tarkempaa kuvaa.

Googlaamalla en löytänyt tietoa, osaako koneen DisplayPort-liitäntä singaloida HDMI:n mukaisesti. Sen sain selville, että useimmat koneet osaavat tämän, ja että täät konetta on toimitettu myös HDMI-liitännällä ja tällöin koneen takapaneelin taakse on lisätty yksi johdonpätkä. Tästä voisi olettaa että myös HDMI-singalointi onnistuu.

Päädyin hankkimaan HP:n DisplayPort -HDMI -sovittimen hintaan 19,90 €, koska se oli pieni, vaikuttaa mekaanisesti hyviin kestävältä ja se tukee HDMI:n versiota 1.4. Halvimmat sovittimet tukevat vain vanhempaa HDMI:n versiota 1.2.

Projektin seuraava sivu on Koneet saapuvat.