Lähiverkkosovitin: Asus USB-N10 Nano B1

Kirjoitettu 8.7.2020. Viimeksi päivitetty 9.7.2020.

Lähiverkkosovitin Asus USB-N10 Nano B1. Itse otettu kuva.

Projektiin valitsemassani koneessa ei ole valmiina langattoman lähiverkon sovitinta, joten päätin hankkia sellaisen erikseen.

Googlaamalla tuli nopeasti selväksi, että Linuxiin ei kannata ostaa mitä tahansa sovitinta, sillä osa toimii esim. Ubuntussa suoraan ilmaan mitään erillistä ohjemistoasennusta, osa vaatii ajurin asentamisen erikseen, osaan ajuri kääntää itse lähdekoodeista ja osa ei välttämättä suostu toimimaan ollenkaan Linuxissa.

Tulin tulokseen, että tähän tähän koneeseen ja käyttöön riittää edullinen ja tekniseltä suorituskyvyltään vaatimaton 2,4 GHz 150 Mbps sovitin. Jos sen siirtokyky ei jossain tilanteessa riittäisi, voin käyttää sen sijaan lähiverkkojohtoa.

Valitsin sovittimieksi erittäin pienikokoisen Asus USB-N10 Nano B1:n hintaan 13,90 € koska se on pieni (jättää varmasti viereiset USB-portit vapaiksi), netistä löytyy tietoa että se toimii useissa Linuxeissa suoraan ja netistä ei juurikaan löydy keskustelua siitä, että se ei toimisi Linuxissa.

Tökkäsin sovittimen kokeeksi aiempaan Ubuntu-koneeseeni (Lubuntu 18.04 LTS) ja sovitin toimi heti, ilman mitään asennusten tekemistä tai asetusten muuttamista. Ubuntussa kun vaihtaa sovittimesta toiseen, lähiverkon salasana kysytään uudelleen, vaikka käytettävä langaton lähiverkko ei vaihtuisi.

Käytän sovitinta tätä kirjoittaessani ja se vaikuttaa toimivan oikein hyvin.

Lubuntu käyttää sovititmen kansssa ajuria r8188eu, raportoi valmistajaksi ASUSTek Computer, Inc sanoo laitteeksi Realtek 802.11n NIC.

Projektin seuraava sivu on Kuvasignaalin muunnos DisplayPort - HDMI.