Vaihtoehtoisia työpöytäympäristöjä

Kirjoitettu 19.7.2020. Viimeksi päivitetty 1.8.2020.

Ensimmäinen mielikuvani Lubuntu 20.04 LTS:stä heti asennuksen jälkeen oli positiivinen. Se näytti hyvältä ja tuoreemmalta kuin tähän asti käyttämäni 18.04 LTS.

Sitten kun lähdin katselemaan sen asetuksia ja kokeilmaan mukana tulleita ohjelmia totesin sen hieman sekavaksi. Suurin miinus oli ehkä se, että valikoista löytyy ohjelmia, jotka eivät toimi ilman lisäasennusten tekemistä. Myös tarjottujen ohjelmien kokoelma vaikutti aiempaa Lubutua kirjavalta, kun mukana on eri projekteista koottuja kirjavan näköisiä ja eri logiikalla toimivia ohjelmia.

En siis voi sanoa, että olisin täysin tyytyväinen siihen, minkä vaikultelman Lubuntu 20.04 LTS ja siinä käytetty LXQt-työpöytäohjelmisto antavat.

Eri Linux-jakelupaketteja on helppoa kokeilla, koska useimpia niistä voi koekäyttää suoraan muistitikulta ilman varsinaista asentamista.

Myös erilaisia työpöytäympäristöjä on helppoa kokeilla, koska monista Linuxeista on vaihtoehtoisia asennuspaketteja joiden ainoa ero on käytetty työtpöytäympäristö.

Jo asennettuun Linuxiin voi asentaa rinnakkain useita työpöytäohjelmistoja, joiden välillä voi vapaasti valita sisäänkirjautumisvaiheessa.

Koska uusi Lubuntu näytti hieman sekavalta, tässä kohdassa oli hyvä tilaisuus kokeilla jotain muuta.

Kokeilin nopealla tahdilla seuraaavat Linuxit:

  • Solus OS, Budgie-työpöytä · Tämä oli tuskien tie. Ensin oli vaikeuksia asennuspaketin laataamisessa ja sitten sen saamisessa tikulle, minkä sain toimimaan vain Windowsissa. Langattoman lähiverkon sovitin ei toimi suoraan ja työpöydän teeman vaihto vaihtoi teeman vain osaa sovelluksista, osan jäädessä näyttämään vanhaa teemaa. Budgie-työpöytä sinällään oli hyvän ja toimivan näköinen, ja siitä tuli oma suosikkini. Solus OS ei perustu mihinkään muuhun Linux-jakeluun ja se on jatkuvasti päivittyvä (rolling release).
  • Linux Mint, Cinnamon-työpöytä · Linux Mint taitaa olla tällä hetkellä (kesä 2020) suosituin Linux-jakelu, eikä syyttä. Cinnamon-työpöytäohjelmisto on siistin ja loogisen näköinen, huomattavasti yhdenmukaisemman näköinen kuin Lubuntu ja LXQt. Cinnamonin sijoitin sijalle kaksi heti Budgien jälkeen. Linux Mint perustuu Ubuntuun ja siten ohjelmistotarjonta on laaja ja erilaiset laitteet toimivat sen kanssa usein suoraan ilman mitään lisäsennuksia.
  • Bodhi Linux, Moksha-työpöytä · Tämä oli mielenkiintoinen kokemus mutta ei herättänyt tunnetta, että haluaisin käyttää tätä jatkuvasti.
  • Ubuntu, Xfce-työpöytä eli Xubuntu · Xfce-työpöytäohjelmistoa olen käyttänyt aikoinaan ja minulle siitä tulee siitä siksi mieleen menneisyys. Se ei ole Xfce:n itsensä vika, mutta en usko että enää palaan Xfce:hen.
  • Ubuntu, Budgie-työpöytä eli Ubuntu Budgie · tässä yhdistyvät minulle läpikotaisin tuttu ja turvallinen Ubuntu ehkä miellyttävimpään työpöytäohjelmistoon Budgieen. Tulin siihen tulokseen, että joko Lubuntu tai Ubuntu Budgie.

Kokeiluputken miettyttävimmät työpöytäohelmistot olivat Budgie ja Cinnamon. LXDE:n muistijälki oli 200+ megatavua, LXQt:n muistijälki on noin 300+ megatavua ja Budgien ja Cinnamonin muistijälki on noin 600+ megatavua. Tämä on kriittinen asia jos käyttömuistia on 1 gigatavua ja oleellinen asia jos käyttömuistia on 2 gigatavua. Tässä koneessa on muistia 8 GB ja siten muistinkäytöllä ei ole käytännön merkitystä.

LXQt on selvästi kevyempi prosessorille kuin Budgie ja Cinnamon. Työympäristön toimet kuten valikoiden avaaminen ja ikkunoiden siirtäminen nostavat prosessorin kuormitusta vähiten LXQt:ssä. Prosessorikuorma menee käytännössä nollaan LXQt:ssä jos konetta ei käytä, kun Budgie ja Cinnamon tuntuvat puuhailevan aina jotain pientä joka näkyy prosessorin käytössä.

Näiden havaintojen pohalta arvioin, että Budgie ja Cinnamon ovat kevyitä, LXQt on höyhenenkevyt.

Kokeilujen jälkeen päädyin jatkamaan Lubuntun LXQt:n kanssa, koska

  • en keksi mitään sellaista, mitä tarvitsen, mutta mitä LXQt:ssä ei olisi tai mitä siihen ei saisi
  • LXQt on höynenenkevyt, mikä ei ole niin tärkeää tässä koneessa, mutta mikä on tärkeää minulle, koska haluan käyttää yhtä ja samaa työpöytäohjelmistoa kaikissa Linux-koneissani, mm. tietokoneessa jossa on Celeron 3000 -sarjan prosessori
  • LXQt:n minimalismi on ideologisesti houkuttelevaa - miksi haluaisin mukaan mitään turhaa

Projektin seuraava sivu on Onnistunut lopputulos.