Onnistunut lopputulos

Kirjoitettu 1.8.2020. Viimeksi muokattu 4.8.2020.

Jos pitäisi antaa pisteitä lopputulokselle kokonaisuutena, antaisin 10/10.

Kone on normaaliin arkikäyttöön riittävän tehokas, toimii luotettavasti ja LXQt-työpöytäohjelmisto ei häiriste käyttäjää turhilla vivuilla, vilkuilla ja animaatioilla. Edullinen lähiverkkosovitin vaikuttaa aivan riittävän nopealta ja DisplayPort - HDMI -sovitin välittää ongelmitta 2560 * 1440 pikselin työpöytäkuvan.

Kone on ainakin normaalissa työpöytäkäytössä erittäin hiljainen, käytännöllisesti katsoen ääntön. Tyypillisesti olen tottunut siihen, että mitä pienempi kone, sitä suurempi meteli, mutta tämä kone ei sovi tähän kaavaan. Osasyy hiljaisuuteen on varmaan kevyessä Lubuntu-käyttöjärjestelmässä, jonka vuoksi tuulettimen ei tarvitse käydä usein eikä kovaa. Luultavasti koneen jäähdytys on myös yrityskäyttöön suunnattua huolellista suunnittelua, eli tuuletin ei ole niitä kovaäänisimpiä mitä asennettaan halvimpiin kannettaviin tietokoneisiin.

Projektin kustannukset olivat yhteensä 167,80 €, koostuen seuraavista:

Puolijohdelevyn vaihtamisesta tavallisen kovalevyn tilalle ei aiheutunut kustannuksia, koska minulta löytyi ylimäärinen puolijohdelevy kaapista.

Tässä projektissa syntynyt Linux-kone korvasi ja poisti käytöstä Mini-PC:n. Tämä kone on paljon tehokkaampi ja siten ilman muuta paljon mukavampi käyttää kuin mitä Mini-PC oli, ja siten tämä oli iso askel eteenpäin.

Tein Mini-PC:stä pienen tiedostopalvelimen, mistä voit lukea englanniksi sivulta Creating a small NAS server based on OpenMediaVault.