Langaton lähiverkko kuntoon Netgear Orbilla

Asunnossani käyttämä pääasiallinen internet-yhteys on DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetti. Itse nettiyhteys ja DNA:n toimittama Sagemcomin kaapelimodeemi-reititin, joka tarjoaa myös langattoman lähiverkon, toimivat moitteettomasti.

Kuva: leike DNA:n kaapelimodeemin käyttöohjeesta.

Jo kaapelimodeemin ulkomuodosta näkee, että sen tarjoama lähiverkko ei voi olla kovin kuuluva, koska laite on matala laatikko eikä siinä ole ulkoisia antenneja.

Langaton lähiverkko kuuluu asunnossani paikoitellen huonosti. Kaapeliverkon antennipistoke ja siten myös kaapelimodeemi on asunnon toisessa kulmassa. Asunnossa on myös raskaita väliseiniä. 5 GHz:n lähiverkko ei käytännössä kuulu ollenkaan vastakkaiseen kulmaan ja 2,4 GHz verkkokin kuuluu vain joten kuten.

Lähtökohdaksi otin, että asunnon halki en vedä lähiverkkojohtoa.

Lähiverkon kuuluvuuden voi korjata yhdellä kunnollisella isot lähiverkkoantennit sisältävällä reitittimellä, hinnat alkaen noin 200 €. Yhden reittimen ratkaisu on yksinkertainen. Epäilin kuitenkin, että mahtaako lähiverkon kuuluvuus tuollaisellakaan reitittimellä olla riittävä koko asunnon alueella, vai jääkö senkin kanssa vastakkaiseen kulmaan edelleen heikon kuuluvuuden alue.

Kuva: ASUS. ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Hinta noin 500 euroa.

Toinen korjaustapa on pystyttää kahdesta tai useammasta lähiverkkotukiasemasta koostuva mesh-verkko, hinnat alkaen noin 200 €. Mesh-verkon puolesta puhuivat varmuus siitä, että saan sillä koko asuntoon hyvän lähiverkkopeiton ja myös kokeilunhalu. Mietityttämään jäi mesh-verkon suorituskyky, kun usean tukiaseman ratkaisussa tietoa joudutaan siirtämään tukiasemien välillä.

Vaihtoehtoja tutkiessani huomasin, että Verkkokauppa.com myi pois mesh-tuotetta Netgear Orbi RBK40 noin 280 euron hinnalla, eli huomattavasti alle normaalihinnan.

Kuva: kuvakaappaus Verkkokauppa.comin sivuilta.

Netgear Orbista löytyi netistä paljon positiivisia arvioita. Orbit ovat siistin näköisiä, ja pystymallinen kotelointi antaa vaikutelman, että laitteessa voi olla hyvin kuuluvat antennit. Arvioin, että kahden tukiaseman ratkaisu riittää asuntooni varmasti, enkä tarvitse kolmen tukiaseman ratkaisua.

Kummassakin Orbi-tukiasemassa on sekä 2,4 GHz:n että 5,0 GHz:n radiot, eli ne muodostavat yhden yhteisen laajasti kattavan verkon kummallekin taajuudelle. Sitten tukiasemissa on vielä erilliset 5 GHz:n radiot, joilla välitetään pelkästään tukiasemien välistä liikennettä, minkä pitäisi taata hyvä suorituskyky. Käytännössä Orbi kytkeytyy kaapelimodeemin jatkeeksi niin, että Orbin reititin liitetään kaapelimodeemiin ethernet-johdolla.

Verkkokauppa.comin poistomyyntitarjouksen myötä päädyin siis hankkimaan yhden perinteisen reitittimen sijaan kahden tukiaseman Orbin. Vasta tilaamisen jälkeen huomasin, että kolmen tukiaseman Orbi RBK43 oli voittanut Mikrobitin toukokuun 2018 numerossa olleen mesh-tuotteiden vertailun.

Orbi-tukiasemat tekivät paketista purettaessa vaikutuksen: hillityn oloiset, siistin näköiset, laadukkaasti tehdyt. Virtalähteet ovat myös laadukkaan tuntuiset.

Sammutin kaapelimodeemista langattomat lähiverkot ja vaihdoin kaaplimodeemin siltaavaan tilaan. Tällöin kaapelimodeemin oma palomuuri, osoitemuunnokset yms. eivät ole käytössä, minkä pitäisi nopeuttaa verkkoliikennettä.

Purin Orbi-tukiasemat paketista ja sitten vain seurasin paketista löytyvää englanninkielistä pikaohjetta. Sijoitin tukiasemat asunnon päihin.

Orbin pystytys on helpointa tehdä älypuhelimen Orbi-sovelluksella, mutta muitakin tapoja on. Orbin käyttöönottoon tarvitaan

  • englanninkielen taito,
  • perustason tietotekninen osaaminen,
  • kyky seurata annettuja ohjeita ja
  • noin 30 minuuttia aikaa.

Käyttöönotto sujui hyvin. Mitään ongelmia en siinä kohdannut. Käyttöönottoprosessissa mm. luodaan tunnus Netgearin verkkopalveluun, hallintatunnus Orbiin ja asetetaan lähiverkon nimi ja salasana. Orbi-älypuhelinsovellus näyttää muodostuneen verkkoarkkitehtuurin.

Päivitin käyttöönoton jälkeen tukiasemien ohjelmiston. Tämä ei onnistu älypuhelinsovelluksella, mutta on helppo tehdä selaimen kautta ilman varsinaista teknistä osaamista. Tukiasemissa oli ohjelmiston versio 1.8.0.4, ja päivitin ne versioon 2.1.4.16. Ohjelmisto kannattaa pitää ajan tasalla jo pelkästään tietoturvauhkien vuoksi.

Orbi-verkon nouseminen pystyyn päällekytkemisen jälkeen kestää hieman kauemmin kuin mitä verkon nouseminen kesti pelkän kaapelimodeemin kanssa. Orbi-tukiasemissa on laitteen yläosan valaiseva led-valo, joka kertoo laitteen tilan. Päälle kytkemisen jälkeen vilkkuva valkoinen valo kertoo, että verkkoa pystytetään ja sitten sininen valo kuittaa, että verkko on pystytetty. Tämän jälkeen valo ei enää vilku eikä pala, eikä siten häiritse ketään.

Netgear Orbin käyttöönoton jälkeen langaton lähiverkko kuuluu nyt voimakkaana koko asunnossa ja parvekkeilla. Mitään katvealueita ei enää ole.

Kaikki laitteet kuten Windows-tietokoneet, Linux-tietokoneet, Android-älypuhelimet, Android-tabletti, iPhone ja kolme Google Chromecastia ovat liittyneet lähiverkkoon ja toimineet siinä ongelmitta.

Videokuvaa katsellessa tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa voi liikkua koko asunnossa, ilman että kuva pätkisi missään kohdassa. Orbin kapasiteetti riittää hyvin myös useille videovirroille yhtä aikaa. Testasin asiaa lähettämällä kolmeen Chromecastiin kuhunkin eri HD-videovirtaa yhtä aikaa, eikä mitään ongelmia ilmennyt.

DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetin koko luvattu nopeus on käytettävissä Orbin reitittimessä. Reitittimen näkökulmasta tehtävän nopeustestin voi ajaa Orbi-älypuhelinsovelluksella.

DNA:n kaapelinetin koko nopeus on käytettävissä myös Orbi-verkon alueella, tässä mitattuna älypuhelimella, joka oli kytkeytyneenä Orbin satelliittiin.

Tässä mitattu esimerkki siitä, miten lähiverkon kuuluvuus muuttui Orbin myötä asunnon kulmassa. Ennen (ensimmäinen kuva) 5 GHz:n verkko ei kuulunut käytännössä ollenkaan, ja 2,4 GHz:n verkkokin vain välttävästi. Nyt (toinen kuva) 5 GHz:n verkko kuuluu samassa kohdassa erinomaisesti.

Kummassakin Orbi-tukiasemassa on ethernet-liitäntäpaikkoja, joten verkkoon saa kiinni myös niitä laitteita, joissa ei ole langatonta lähiverkkoa. Ethernet-liitäntää käyttämällä voi myös keventää radioverkon kuormitusta.

Orbi-verkkoa voi hallita perustoimintojen osalta älypuhelinsovelluksella ja kattavasti selaimen kautta. Orbi-verkon voi avata myös hallittavaksi internetistä. Vieraita varten voi perustaa vierailijaverkon.