Vähentääkö piuhan käyttö mesh-lähiverkon latenssia

Testit tehty 29.7.2019. Teksti kirjoitettu 22.6.2020.

Pystytin kaksi vuotta sitten Netgear Orbi-tuotteeseen perustuvan mesh-lähiverkon. Siinä reitittimen ja satelliittien välinen liikenne tapahtuu radioteitse. Heti alusta alkaen pohdin, olisiko verkkopelien pelaamisen eli käytännössä verkkoviiveen eli latenssin kannalta parempi, että radiotien sijaan satelliitti liittyisi reittimeen lähiverkkojohdolla.

Noin vuosi sitten hankin pitkän mutta hyvälaatuisen lähiverkkojohdon ja testasin pakettien kulkunopeutta ping-komennolla World of Tanksin Euroopan palvelimille. Vertailun vuoksi testasin samalla hieman useampaa kuin kahta konfiguraatiota.

Kuva: testitulokset 29.7.2019.

Käytännöllisesti katsoen yhtä nopeita olivat kaikki Netgear Orbia eri tavoin käyttäneet konfiguraatiot:

  • Tietokone ethernet-johdolla kiinni satelliitissa, satelliitti ethernet-johdolla kiinni reitittimessä (kuvassa rivi ”Orbi w/ Ethernet Backhaul”).
  • Tietokone ethernet-johdolla kiinni satelliitissa, satelliitti radioteitse yhteydessä reitittimeen (kuvassa rivi ”Orbi w/ Radio Backhaul”).
  • Tietokone langattoman lähiverkon yli kiinni satelliitissa, satelliitti radioteitse yhteydessä reitittimeen (kuvassa rivi ”WLAN + Orbi w/ Radio Backhaul”).

Johtopäätös on, että ainakin Netgear Orbin tapauksessa, ja kun reitittimen ja satelliitin välinen radioyhteys on hyvä, lähiverkkojohdon käyttäminen reitittimen ja satelliitin välillä ei ole tarpeen edes verkkopeaamisen kannalta. Latenssin ero radiotien ja ethernet-tien välillä on vain 1 - 2 millisekuntia. Se on kuitenkin todettava, että radioteitse aina silloin tällöin jokin paketti viivästyi luokkaa 8 millisekuntia. Tämä ei näy testituloksissa, koska tulokset ovat sadan paketin keskiarvoja.

Netgear Orbi oli liitetty nettiin kaapelinettiyhteydellä. Tein testit vertailun vuoksi myös 4G-mobiilinetillä ilman Orbia. Latenssi kasvoi selvästi, kun nettiyhteys tuli 4G-modeemista jonka kanssa tietokone jutteli langattoman lähiverkon yli. Ja tähän verrattuna latenssi kasvoi jälleen lisää, kun jaoin tietokoneelle lähiverkkoyhteyden 4G-yhteyttä käyttäneestä kännykästä.