Kahden vuoden käyttökokemukset Netgear Orbista

Kirjoitettu 22.6.2020. Viimeksi päivitetty 23.6.2020.

Olen käyttänyt nyt kaksi vuotta Netgear Orbiin perustuvaa mesh-lähiverkkoa. Yleisarvosana on, kokemukseni perusteella, erittäin hyvä.

Langaton lähiverkko toimii nopeasti ja luotettavasti, ja kattaa peitoltaan koko asunnon. Paljon muuta raportoivaa Netgear Orbista ei ole.

Ongelmatilanteita olen kohdannut ja ratkaissut kaksi:

  1. Yhdessä vaiheessa törmäsin ongelmaan, että aina kun kytkin etäohjattavan pistorasian päälle, niin että verkkoon liittyi useita laitteita kerralla, koko lähiverkko putosi pois päältä, ja kesti hyvän aikaa, että verkko toipui tästä. Tämä ongelma poistui sillä, että määrittelin Orbiin osalle laitteista MAC-osoitteensa perusteella vakion IP-osoitteen. Tämän jälkeen verkko ei ole enää kyykännyt. En tarkalleen tiedä, miksi tämä muutos poisti ongelman.
  2. Kokeilin Orbin fast roaming -optiota, jonka ajatus on, että laiteet vaihtavat nopeammin lähiverkon tukiasemasta toiseen, kun kuuluvuus heikkenee. Se toimi hyvin siihen asti, kun liitin verkkoon laitteita, jotka käyttävät pelkästään 2,4 GHz:n verkkoa. Nämä laitteet alkoivat tipahdella kokonaan pois verkosta, joten otin fast roamingin pois päältä.

Testasin satelliitin liittämistä reitittimeen lähiverkkojohdolla, mutta sillä saatu verkkoviiveen pieneneminen oli merkityksetöntä.

Lisäsin verkkoon toisen satelliitin, 20-sarjan satelliitin, joka onnistui ongelmitta. Toinen sateliitti ei oikeastaan olisi ollut tarpeen, mutta hankin sen kokeilunhalusta ja siksi että sain sen halvalla. 40-sarjan satelliitti näkyy kuvassa vasemmalla hieman isompana, 20-sarjan satelliitti kuvassa oikealla hieman pienempänä.

Kuva: Nykyinen Netgear Orbi -verkkoni kahdella satelliitilla.