Tokion olympialaisten katselun tekniikasta

Viimeksi päivitetty 10.8.2021.

Rion kesäolympialaiset 2016 olivat ensimmäiset olympialaiset, joita voin sanoa katselleeni netin välityksellä. Pyeongchangin talviolympialaisia 2018 seurasin jo lähes pelkästään netin yli.

Nyt Tokion kesäolympialaisissa suoratoistopalvelu Discovery+ kertoi näyttävänsä kaikki olympiatapahtumat, minkä myötä oli mahdollista katsella kaikkia lajeja.

Tarjonta on tietysti myös perinteisen TV:n puolella laajentunut, nyt kun lähetyksiä tuli kahdelta kaupalliselta kanavalta ja kahdelta Ylen kanavalta.

Katselin näitä kisoja HD-laadulla palveluista Discovery+ ja Yle Areena. Tähän tarvittu nettikaista oli yllättävän vaatimaton.

Testatessani neljällä yhtäaikaisella HD-virralla (2 kpl Discovery+, 2 kpl Yle Areena) kaistaa kului keskimäärin noin 15 Mbps alaspäin ja 350 kbps ylöspäin. Suurimmillaan mentiin noin tasossa 20 Mbps / 500 kbps.

Kun tarvittava nettikaista oli näin pieni, ei ole yllättävää, että nopea liike välittyi ajoittan lähinnä lego- ja duplopalikoina sekä pikselimössönä.

Olympialaisten alkupäivien aikana katselukokoonpanoni vaikiintui tällaiseksi:

 • Tietokone ja sille oma ruutu. Tästä voi seurata aikataulua, ylläpitää katselulokia, katsoa lajien sääntöjä, hakea tietoa tapahtumapaikoista, urheilijoista, lajien historiasta jne.
 • Kaksi varsinaista katseluruutua johon kumpaakiin sai näkyviin palvelut Discovery+ ja Yle Areena. Käytännössä ensimmäistä ruutua syötti Nvidia Shield TV Pro ja toista ChromeCast kännykästä ohjattuna.
 • Langattomat kuulokkeet joissa oli pitkä akunkesto. Minulla oli käytössä kahdet kuulokkeet paritettuna bluetooth-lähettimen kanssa, joten toiset kuulokket olivat käytössä kun toiset olivat latauksessa. Bluetoothin äänenlaatu oli tällaiselle sisällölle vähintäänkin riittävä.
 • Johdotus ja vaihtokytkin josta kuulokkeiden ääntä voi vapaasti vaihdella kahden eri katseluruudun välillä.
 • Vakaasti toimiva nettiyhteys. Minulla oli varalla toinen nettiyhteys hot standby -tilassa, mutta en tarvinnut sitä kertaakaan.

Kokeilin myös kolmannen katselunäytön lisäämistä kokoonpanoon, mutta siitä ei ollut paljonkaan iloa. Kaksi ruudullista oli suunnilleen sellainen informaatiomäärä jota pystyi kunnolla seuraamaan.

Discovery+ -palvelun nettistriimit ja tallenteet olivat pääsääntöisesti laadultaan hyviä. Jotain pientä huomautettavaa jäi:

 • Lajeissa, joissa oli nopeaa liikettä koko ruudun täydeltä, kuten keihäänheiton se kohta jossa näyttiin ilmassa lentävää keihästä katsomoa vasten, näkyi lähinnä pikselimössöä. En kaipaa olympialaisia 4K-laadulla, vaan kaipaan enemmän kaistaa HD-laatuun.
 • Joidenkin lajien kenttä-äänessä tuli läpi ärsyttävä siritys. Olisiko voinut olla heinäsirkkojen ääni. Tämän olisi voinut taajuuskorjaimella vaimentaa lähettävässä päässä, ja tietysti yhtä hyvin myös täällä vastaanottavassa päässä.
 • Yhdessä kouluratsastuksen tallenteessa oli englanninkielisen selostuksen tilalla jonkun tennispelin kenttä-äänet.
 • Yksi tallenne, en enää muista mikä, ei ollut sitä mitä sen otsikko ja esikatselukuvat kertoivat.
 • Muutama englanninkielinen selostus oli soundiltaan heikko, melkein kuin puhelimen kautta puhuttu.
 • Kerran en saanut suoraa lähetystä käyntiin tabletin Discovery+-sovelluksella, se sanoi vain, että video ei ole käytettävissä. Tabletin räpeltäminen ei korjannut tilannetta. Nvidia Shield TV Pro näytti saman videon täysin normaalisti.

Ylen koosteet ja klipit olivat hyvin tehtyjä. Ne toivat selvästi lisäarvoa ja katselin niitä mielelläni.

Katselin kokonaiset tapahtumat varmaan enimmäkseen Discovery+ -palvelusta, ja sitten päivän kohokohdat ja suomalaisten urheilijoiden suoritukset Yle Areenasta.

Toistan sen minkä totesin edellä Discovery+ -palvelusta, koska se koskee myös Yle Areenaa: Lajeissa, joissa oli nopeaa liikettä koko ruudun täydeltä, kuten keihäänheiton se kohta jossa näytetiin ilmassa lentävää keihästä katsomoa vasten, näkyi lähinnä pikselimössöä. En kaipaa olympialaisia 4K-laadulla, vaan kaipaan enemmän kaistaa HD-laatuun.

Ylellä oli erinomainen reaaliaikainen ja suomenkielinen olympialaisten aikataulu.