Sekalaisia merkintöjä Tokion kesäkisoista

Kirjoitin tälle sivulle talteen katselun yhteydessä mieleen jääneitä asioita Tokion kisoista. Viimeisin päivitys 11.8.2021.

Avajaisten dronepallo oli tosi hieno.

Tarkkuusammunnassa on yhä kyse hermojen hallinnasta. Esimerkiksi naisten 10 m ilmakivääri oli varsinainen jännitysnäytelmä.

Kiinan kansantasavallan ja Venäjän olympiakomitean ampujat olivat viimeisinä jäljellä melkein tasapistein, ammuttuaan tulokset 10,7 ja 10,8. Viimeisen laukauksen ampuu ensin Venäjän olympiakomitean ampuja. Tulos on vain 8,9, ja yleisö kohahtaa. Kiinan kansantasavallan ampuja ampuu sitten. Hän ampuu pisteet 9,8, ei hyvin mutta riittävän hyvin, ja voittaa olympiakullan.

Samantapaisia tilanteita nähtiin myös jousiammunnassa. Jousiammunnan joukkuekilpailussa Saksalle olisi riittänyt viimeisellä nuolella tulos 6 sarjan voittoon, mutta saksalainen ampui vain tuloksen 2.

Lähes kaikki olympialaisten tapahtumat televisioidaan, mutta ei ihan kaikkia. Esim. 10 m ilmapistoolin sekajoukkueiden karsinnasta ei ollut lähetystä eikä tullut saataville videokuvaa.

Mielenkiintoista oli seurata lähetyksessä näytettyjä ammuntahetken sykelukemia. Niissä oli tosi suuri vaihtelu. Miehillä näin eliminaatiovaiheessa ja puolivälierissä lukemia 85 - 165, eli vaihteluväli oli todella suuri, mutta osumistarkkuutta siitä ei voinut suoraan päätellä.

Kiipeilyn kolmiottelun nopeuskiipeily oli vauhdikasta katsottavaa, erinomainen laji televisioon.

Kouluratsastusta ja kenttäratsastuksen kouluratsastusosuutta katsellessa jäin miettimään, miten nämä taidot on mahdollista opettaa hevoselle. Onko hevosella näihin luontainen taipumus, mistä opettaminen aloitetaan ja kuinka kauan koulutus kokonaisuudessaan kestää.

Yksi näiden olympialaisten lajiöydöistäni oli miekkailu. Vauhdikasta, jännittävää ja visuaalisesti näyttävää.

Onnittelut Virolle olympiakullasta naisten kalpan joukkuekilpailussa! Seurasin ja jännitin joka sekunnin.

Kymmenottelu sijoittui olympialaisten loppupuolelle ja yleisurheilun kenttälajeista olin saanut jo jonkinlaisen ähkyn siihen mennessä. Seurasin kuitenkin kaikkia kymmentä lajia. Erityisesti mieleen jäi Grenadan Lindon Victorin hieno viimeinen heitto kymmenottelun keihäänheitossa, ja tuuletus sitä seurannut raivoisa tuuletus.

En päässyt kunnolla sisään lainelautailun saloihin. En nähnyt suorituksissa suuria eroja enkä saanut kiinni siitä, miksi melko samanlaisista suorituksista tuli erilaisia pistemäärä. Helpompaa oli päästä ensimmäisellä katselulla kiinni mm. rullalautailuun ja BMX freestyleen.

Olympialaisten alkupuolen suurimpia mediatapahtumia oli Oksana Chusovitinan viimeinen kilpailu telinevoimistelun hypyn karsinnassa. Hän aloitti voimistelun Neuvostoliitossa vuonna 1982 ja nämä viimeiset olivat hänelle jo kahdeksannet olympialaiset.

En muista olenko koskaan ennen seurannut nykyaikasta viisiottelua. Kun sitä ilmeisesti näkee lähinnä olympialaisissa, niin asia ehtii hyvin unohtua viiden välivuoden aikana.

Kävin vähän kaivelemassa nykyaikaisen viisiottelun taustoja. Lajin esikuva on antiikin olympialaisten viisiottelu jossa testattiin sen ajan sotilastaitoja. Nykyiset lajit (ammunta, uinti, esteratsastus vieralla hevosella, miekkailu, juoksu) edustavat 1800-luvun lopulla tarvittuja sotilastaitoja, eli sen ajan taitoja kun tämä nykyinnen laji syntyi.

Ilmeisesti lajin poistaminen olypialaisista on ollut usein esillä.

Lajia on jatkuvasti tiivistetty ja järkeistetty. Ammunta ja juoksu on yhdistetty ampumajuoksuksi. Eri lajit on saatu sijoitettua samoihin tapahtumapaikkoihin. Tokiossa ampumajuoksun rata oli tehty esteratsastuksen esteiden kanssa samalle kentälle. Miekkailun bonuskierroksen miekkailupaikan taustalla näkyy esteratsastusrata.

Elektroniseen aseeseen siirtyminen on ollut varmaan käytännöllinen muutos. Ammunta ei tarvitse varsinaista ampumarataa. Elektroniset aseet ovat teknisesti yksinkertaisia eikä niitä ei tarvitse rassailla.

Naisten viisiottelun esteratsastuksessa tapahtui selvä ylilyönti johon tuomariston olisi pitänyt puuttua ja keskeyttää ratsastus. Jälkipyykkiä tästä riittää sekä somessa että perinteissä mediassa.

Jos vertaa muihin lajeihin joissa ratsastetaan, niin tässä hevosia ei välttämättä tarvitse lennättää ympäri maailmaa paikalle, vaan voidaan käyttää paikallisia hevosia.

Kissa johti 10 000 metrin juoksua. Koala työnsi kuulaa 12,54 m.

Pariisin kesäkisoihin 2024 tulee uutena purjehdusluokkana leijalautailu. Helsingin olympialaisiin lanseerattu Finn-luokka poistuu.

Nyt kun katsoin Finn-luokan purjehdusta, niin se kyllä näytti hitaalta väkisin vääntämiseltä vanhanaikaisilla purjeveneillä, kun sitä vertasi vaikka 470 ja Nacra 17 -luokkiin.

Olympialaisten päättäjäisten Pariisin lentonäytöksessä lennettiin kyllä matalalla ja hitaasti. Ei olisi ollut mahdollista Helsingissä.

Tulee mieleen se tarina, että äiti ei antanut pojalleen lupaa ryhtyä lentäjäksi, kun piti sitä vaarallisena ammattina, mutta lopulta äiti suostui, kun poika lupasi lentää vain matalalla ja hitaasti.

Sekajoukkuelajit, siis sellaiset joissa kilpaillaan parein tai joukkuein joissa on sekä naisia että miehiä, toimivat minusta hyvin mm. ammunnassa, purjehduksen Nacra 17 -luokassa ja judossa. Juoksuun ja uintiin ehdotan, että ne osuudet joilla suorituksen tekee nainen ja ne osuudet jossa sen tekee mies, kiinnitetään etukäteen ja ovat samat kaikille osallistuville maille. Tämä tekee kilpailun seuraamisesta mielekkäämpää.

Australian Patrick Tiernanille voisi lähettää sisupuukon. Oli ihan kuitti 10 000 m juoksun finaalin loppusuoralla ja kaatui radalle. Mutta nousi ylös, vaivoin, ja juoksi maaliin.

Suosikkini monista soudun luokista on ilman muuta kahdeksikko. Siinä on menoa ja meininkiä, kun joka veneessä on kahdeksan soutajaa.

Miesten 10 m uimahyppyjen parihypyn kultaa voittaneiden brittien viimeinen suoritus oli käytännöllisesti katsoen täydellinen, hyppääjinä Thomas Daley ja Matty Lee.

Suurta urheiluhenkeä osoitti Japanin joukkue, kun hävisivät judon sekajoukkueiden olympiakullan Ranskalle. Japanilaiset olivat todella pettyneitä, mutta onnittelivat reilusti voittajia ja käyttäytyivät joka hetken kohteliaasti, myös palkintoseremoniassa.

Miesten trapissa Tšekin kaverukset ampuivat mitaleista ja saivat keskinäisen uusinnansa kautta kullan ja hopean. Ammunta tapahtui hyvässä kaverihengessä ja kumpikin vaikutti tyytyväiseltä lopputulokseen.

Negatiivisessa mielessä silmään otti Jamaikan naisten tunnelmat 100 m juoksun kolmoisvoiton jälkeen. Olivat ihan kun tulisivat eri maista eivätkä edes kunnolla tuntisi toisiaan.

Itävallan Anna Kiesenhofer naisten maantiepyöräilyssä oli ehkä kisojen suurin yllätysvoittaja.

Yllätyspronssin otti Molly Seidel naisten maratonilla.