Koskenlaskija: äidit pitävät pippureista?

Maisteltu, kuvattu ja kirjoitettu 9.5.2021. Viimeksi muokattu 17.5.2021.

Äitienpäivä 2021 lähtee liikkeelle Koskenlaskija-sulatejuustohaasteella. Nyt vastakkain ovat

  • Valio Koskenlaskija® viherpippuri sulatejuusto
  • Valio Koskenlaskija® mustapippuri sulatejuusto

Juustojen ero on selvä jo silmämäärin tarkasteltuna: jauhettu viherpippuri ja jauhettu mustapippuri erottuu juustoissa. Mustapippurijuusto on muutenkin hieman tummempi kuin viherpippurijuusto.

Kuva: Viherpippurijuusto yllä, mustapippurijuusto alla. Ero on selvä jo silmämääräisesti.

Juusto ilmeisesti sitoo pippurin tuoksun tehokkaasti, sillä ainakaan kylmien juustojen tuoksuissa pippurit eivät tunnu.

Maistoin ensimmäisenä viherpippurijuustoa. Maku on ilman muuta miedosta päästä. Pippuri alkaa oikeastaan tuntua suussa vasta sitten kun juusto on jo mennyt eteenpäin. Vähitellen, kun pitää maistelussa vähän taukoa ja sitten jatkaa taas, pippurin maku alkaa erottua paremmin ja sen myös alkaa tunnistaa nimenomaan viherpippuriksi.

Mustapippurjuustossa pippurin maku on paljon voimakkaampi kuin viherpippurijuustossa, ja pippurin maku myös tuntuu välttömästi kun juustoa maistaa. Näiden juustojen nimet voisivat minusta olla myös vaikka mieto pippuri ja vahva pippuri.

Onneksi aloitin maistelun viherpippurijuustosta, sillä vertailu meni hankalaksi kun yritin palata mustapippurijuustosta takaisin viherpippurijuustoon. Mustapippurin maku jäi halitsemaan suuta ja viherpippurin makua on vaikea enää erottaa.

Kummatkin maut ovat minusta onnistuneita. Ehkä pippuritkin on valittu juuri oikein, sillä viherpippuria käyttämällä on mahdollista saavuttaa haluttu mustapippurijuustoa miedompi maku. Jäin nyt miettimään, että miltähän maistuisi valkopippurijuusto.

Mustapippuri peittää helposti muut maut, ja siksi esim. leivän päälle valitsisin viherpippurijuustoon, ellei vahva pippurin maku ole juuri se mitä etsit.

Entä ruoanlaitto? Miksi käyttäisin ruoanlaitossa pippurilla maustettua Koskenlaskijaa? En tiedä. Luultavasti laittaisin ruokaan ennemmin pippuritonta Koskenlaskijaa ja laittaisin sitten pippurin ruokaan erikseen. Toisaalta, jos juusto on tarkoitus sulattaa tai juuston on tarkoitus antaa sulaa ruoan pinnalle, näissä juustoissa pippuri on hyvin sekoitettu juustoon, mikä ei onnistu yhtä hyvin jos juusto ja pippuri laitetaan ruokaan erillisinä. Vastaavasti täyttäminen erikseen juustolla ja pippurilla on vaikeaa, ja varmasti onnistuu paremmin pippurilla maustetulla juustolla.