Koskenlaskija: perinteinen ja voimakas

Maisteltu, kuvattu ja kirjoitettu 1.5.2021.

Aloitan Koskenlaskija-haasteen vertailemalla perinteistä voimakkaaseen, eli nyt vertailen keskenään juustoja

  • Valio Koskenlaskija® perinteinen sulatejuusto
  • Valio Koskenlaskija® voimakas sulatejuusto

Koskenlakija-paketit

Voimakas on ollut se versio jota olen itse käyttänyt ainakin parikymmentä vuotta. Se on tässä sulatetjuustohaasteessa ja myös tässä vertailussa siis jonkinlainen referenssimaku.

Perinteistä ja voimakasta leikatessa niissä on vaikea havaita mitään eroa. Myöskään rakenteen tarkempi tarkastelu eikä tuoksu paljasta juustojen välistä eroa. On siis siirryttävä maisteluun.

Perinteisen ja voimakkaan makuero on pieni, pienempi kuin etukäteen kuvittelin. Perusmaku on molemmissa käytännössä sama, siis sama juusto ja sama juustoisuus, mutta voimakkaan maussa vain on enemmän syvyyttä.

Voimakaskaan ei oikeastaan ole voimakas, vaan jos näiden maut pitäisi asettaa johonkin asteikkoon. sanoisin että perinteinen on maultaan mieto ja voimakas on maultaan tavallinen. Tällä perusteella uskon että useimmillle nämä kaksi makua ovat keskenään vaihtokelpoisia: jos olet tottunut käyttämään näistä toista, pystyt nauttimaan myös toisesta. Perinteiseen tottuneita kannustan kokeilemaan voimakasta, enkä usko että petytte.

Ruoanlaittoon tämän maistelun perusteella vinkkini on että jos haluat ruokaan vain lisää täyteläisyyttä ja juustoisuutta, valitse perinteinen, mutta jos haluat siihen myös hieman lisää makua, valitse voimakas.

Perinteinen yllä, voimakas alla.

Kuva: Perinteinen yllä, voimakas alla. Eroa ei silmällä havaitse.