Kodak Advantix F300

Tämä kuvaus on kirjoitettu vuonna 2005. There is an English versio of this page.

Ainoa filmikamera, jonka olen koskaan omistanut, oli Kodak Advantix F300, jolla kuvasin vuosina 1999-2002. Sitä ennen olin kuvannut laina- ja kertakäyttökameroilla. Kodak Advantix oli edullinen, se maksoi muistaakseni 179 mk Anttilan tarjouksessa. Se oli rakenteeltaan kiinteätarkenteinen tähtää ja laukaise -kamera, mutta käytti APS-filmiä ja oli siksi ehkä helppokäyttöisin kamera, jonka olen koskaan nähnyt.

kodak.jpg

Kamera toimi aina ongelmitta ja otti sellaisia kuvia kun tällainen kamera yleensä ottaa. Lähikuvista ei tietenkään kannattanut edes haaveilla. Ja kiinteätarkenteisena kuvien terävyys jätti toivomisen varaa. Suurin käyttömukavuutta heikentävä tekijä oli se, että etsin näytti huomattavasti eri kuvaa kuin mitä kamera tallensi filmille. Tämä on tyypillistä tällaisille kameroille, mutta korostui tässä mallissa koska filminä oli APS. Tällöin leveimmällä ja matalimmalla kuvakoolla kuvattaessa itse kohde jäi joskus kokonaan tallentumatta, kun kuvasi lähellä olevaa kohdetta! Kokemuksen myötä etsimen virhettä oppi korjaamaan aika hyvin noudattamalla tähtää ja kohota -sääntöä, eli tähtäämisen jälkeen kameraa suunnatiin hiukan ylöspäin.

Kameran kuvanlaatu riippui paljon filmistä. Parhaiten toimi Kodakin kaksisatanen. Esimerkiksi Fujin filmille kuvatuista kuvista tuli vihertäviä ja neljäsataselle filmille kuvatut kuvat taas yleensä ylivalottuivat, vaikka kameran olisi pitänyt hyväksyä tällainenkin filmi.

Aikoinaan ikävin mutta nyt jo hauskin kameraan liittyvä muisto on se, kun erehdyin ottamaan valokuvan Olkiluodon ydinvoimalasta liian läheltä voimalaa. Kamera filmeineen päätyi sitten Rauman poliisiasemalle ja jouduin jatkamaan kuvaamista jokin aikaa kertakäyttökameralla. Nyt Kodakkini viettää eläkepäiviään. Kuvia sillä tuli otettua yhteensä ehkä noin 500 kpl.