Repekka, Jämsä

Teksti kirjoitettu 2005, viimeksi päivitetty 2011.

repekka.jpg

Kuka olisi vielä muutama vuosi sitten arvannut, millaisten räiskyvän pirteiden värien keskellä me tänään elämme. Samalla tavoin kuin Helsingin metron koeradan oranssit junat sykkivät nykyajan kiireistä henkeä, on Keskon uusi oranssi automarket jämsänjokilaaksolaisten moderni ylpeys. Meistä jokainen on takuuvarmasti huomannut tuon linjakkaanoloisen, täysin nelikulmaisen hallin, joka tervehtii Jokilaaksoon saapuvaa matkamiestä niinkuten kirkuva mainos kuvalehdessä tai sellutehtaan tuoksu Jämsänkoskella. Suomaalle muutamassa kuukaudessa pystytetty oranssi market-rakennus on arkkitehtoonisesti ja rakennusteknillisesti aito atomiajan lapsi: tasakatto, muovikuplakattoikkunat ja maavarainen lastulevylattia ilman tarpeetonta kosteudeneristystä. Melkein kaikissa rakennustarvikkeissa on käytetty turvallista asbestia. Tämä ei olekaan mikään menneen maailmanajan maalaispuoti! Polttomaalattu oranssi aaltopelti toimii sekä ulkoseinien verhoilupintana että lämmöneristeenä, ja kätkee sisälleen mitä nykyaikaisimman päivittäistavaramyymälän, joka on tehty autoilevan perheen tarpeisiin.

Repekkaan ei tulla kuin maitokauppaan. Kimpilevystä leikattujen valtavien Repekka-kirjaisimien alla sisään saapuvaa tervehtivät sähköaivojen ohjaamat robottiovet, jotka avatuvat automaattisesti, kun asiakas astuu oven edessä olevalle kumimatolle. Sisällä huomio kiinnittyy ensimmäisenä tehokkaaseen loisteputkivalaistukseen, jonka avaruusajanmukainen sävy saa asiakkaiden kasvot näyttämään terveen sinivihreiltä. Repekassa on pajon muutakin uutta, kuten täysin sähkötoimiset kassakoneet, koneellinen tuuletuslaitteisto, termostaatilla säätyvät kylmäkaapit ja pakastealtaat sekä koko avaran myymälän alueella toimiva kovaäänisjärjestelmä, jonka kautta soitetaan tauotonta sähköurkumusiikkia 8-raitakasetilta. Asiakkaiden reippaat askeleet kopisevat asbestimassalaatoilla ja moni edullinen ostos nostetaan ostosvaunuun raikkaassa formaldehydin tuoksussa. Kassatoimipisteiden liukuhihnat kuljettavat ostoksia eteenpäin tasaisesti huristen samankaltaisesti kuin Jokilaakson paperitehtaat tuottavat paperia modernin yhteiskunnan alati kasvaviin tarpeisiin. Vaikka äkkinäisesti tämä kaikki tuntuu valtavan hienolta, rupeaa sitä kuitenkin pian miettimään, minkälaista ostosten tekeminen mahtaakaan olla esimerkiksi vuoden 2000 tultua vastaan. Ehkäpä silloin asioille mennään kiskoja pitkin liikkuvaalla nojatuolijärjestelmällä ja ihmisenkaltaiset robotit suorittavat tavaroiden keräilyn myymälöissä.

repekka3.jpg

Vilkaistaanpa hetkinen, mitä Repekan pihalla tapahtuu. On kesä, aurinko paistaa ja öljysora liimautuu läskipohjakenkiin. Piha on täynnä autoja. Ilmassa on pakokaasua ja trustivapaan korkeaoktaanisen bensiinin virkistävä tuoksu. Pakokaasupilven seasta näkyviin pelmahtaa tyypillinen Repekassa asioiva perhe. Perheen isä on töissä paperitehtaalla. Ajanmukaisuuttaan hän viestittää päällään olevalla vihreällä ihonmyötäisellä nylon-paidalla, joka on tietenkin paperitehtaan tunnuksella, suurella kuusella, koristettu. Perheen äiti taas on laittanut palpiljottien päälle värikkään huivin. Lasten päitä peittävät kirkkaan keltaiset Kabanossi-lippikset. Kabanossi, jos et vielä tiedä, on tämän kesän uutuusgrillimakkara. Perhe siirtyy kiirehtien robottiovista sisään ja ostoksille. Ei heillä ole aikaa jutella joutavia marketin pihalla. Hetkisen kulttua perhe tulee ulos kantaen muovipussikaupalla edullisia ostoksia. Repekan muovipussitkaan eivät ole mitä tahansa pusseja, vaan kirkkaan punaisessa värissään niin tyylikkäitä, että niitä voidaan liioittelematta sanoa muovipussien sijaan muovikasseiksi. Punaisen muovin läpi erottaa juuri ja juuri makkarapaketteja, pastöroitua maitoa ja uusimman mallisia jugurttitölkkejä, joissa on kätevät foliokannet. Kahviksi on näköjään valittu uutta Costa Ricaa. Ja taitaapa mukana kassissa keikkua muutama teräksinen kaljatölkkikin. Isä sytyttää menevänä miehenä tupakan ja lasten kasvot loistavat onnellisina, kun he kulkevat kohti kaksiovisen auton takapenkkiä pehmeämuoviset ftalaattilelut käsissään. Eivät he varmaan edes tiedä, mikä on käpylehmä. Kotona Jämsänkosken Puistolassa perhettä taitaa odottaa leppoisa ilta television ääressä, tai ehkä he aikovatkin ajella mökille makkaraa grillaamaan.

eoljyt.jpg

Repekan myötä Jämsänjokilaakso on siirtynyt kerralla autoilun ja automarket-myymälöiden aikaan, jossa polkupyöriä näkee enää lasten leikkikaluina. Repekka ei ole vain elintarvikemyymälä, vaan sieltä löytää perheen pää ruokaostosten lomassa itselleen vaikkapa uudet sinapinruskeat vakosamettihousut. Repekasta nappaa autoleva turistiseurue mukaansa vakuumipakatut einekset ja kurvaa sitten oranssilla Toyotallaan läheiselle levähdyspaikalle, jossa vietetään nopea ateriahetki. Jytä soi matkaradiossa ja käytetyt muoviset kertakäyttöastiat heitetään huolettomasti yli olan. Kerta kaikkiaan, tämä jos mikä on onnellista elämää. Ajan henki on ajanut meidät kaikki ohi lähipuodin ja tuonut Repekkaan, paikkaan, jossa ostaminen on enemmän kuin osa elämää. Repekassa koko elämä on ostamista.

Jälkikirjoitus

  • Heinäkuu 2005: Repekka on yhä paikallaan Jämsässä Keski-Suomessa, tosin moneen kertaan laajennettuna ja moneen kertaan uudistettuna, ja tuntee nimen KKK-supermarket.
  • Tammikuu 2007: Repekkan yllä leijuu purku-uhka. Kesko suunnittelee purkavansa vanhan marketkompleksin ja rakentavansa tilalle uuden suurmarketin. Seuraamme kehitystä huolestuneina.
  • Joulukuu 2011: Repekka on purettu. Sen paikalla on K-Citymarketin parkkipaikka. Unohduksen lumi sataa vähitellen Repekan ylle.

Kuvat: Siltalan suvun arkistot ja Heikki Siltala.