Easton, Helsinki

Eastoniin tutustuttu ja raportti kirjoitettu 7.11.2017.

Kävin tänään ruokavälkällä kävelemässä ja katsomassa uutta Eastonia ja Citymarkettia. Mitään ruuhkaa siellä ei siihen aikaan ollut. Siistejä uusia tiloja. Asiallisen oloisia ihmisiä. Vartija näkyvästi läsnä opastamassa ihmisiä. Tilavat ja siistit vessat, joissa käsisaippua-automaatit, jotka eivät olleet vielä tai enää toiminnassa, tai joita en osannut käyttää.

ASCII���Hisilicon K3

Citymarket on yleisilmeeltään siisti ja asianmukainen, mutta loppujen lopuksi aika tavanomainen.

Linoleum-lattian tyyli on sama kuin mitä se on marketeissa ollut alkaen 1970-luvulta. K-kauppiaan alueen (ruokapuoli) ja Keskon alueen (romupuoli) voi erottaa toisistaan, kun katsoo lattiassa olevia mustia viivoja.

Citymarketissa on laajat palvelutiskit ja salaattibaari. Palvelu oli sekä tiskeillä että kassalla hyvää ja kohteliasta.

Hinnoista en osaa sanoa mitään. Kun ostaa kalliita tuoteita, ne maksavat täälläkin paljon.

Tallinnanaukion posti on lopetettu ja sen palvelut siirretty Eastonin Citymarketin asiakaspalvelupisteseen.

Kaksi palvelupistettä oli brändätty Postille ja paketin nouto sujui normaaliin tapaan. Tuli kuitenkin suuri ikävä sitä Tallinnanaukion postin tunnelmaa, jossa Postin oma henkilökunta tunsi minut nimeltä ja paketin noudon yhteydessä sai vaihtaa näkemyksiä Kekkosen ja Koiviston kausien erosta.

Postipisteen pakettihyllyt vaikuttivat jo nyt niin täysiltä ja kaksi palvelupistettä niin vähäiseltä määrältä, että tuo paikka menee luultavasti täysin jumiin joulun alla.

Eastonissa on oma Alko, jota en kuitenkaan testannut.

Suomen alkoholipolitiikka ei ehkä ole radikaalisti vapautunut, mutta ainakin Alkojen sijoittelu on, koska Prismassa pienen kävelymatkan päässä on sielläkin Alko.

Itäkeskuksen sektori nimeltä Cityjätti näyttää olevan lähes tyhjä. Vuokralaiset ovat muuttaneet Eastoniin tai ovat muuten vain poistettu tiloista. Voin kuvitella, että Cityjätille kaavaillaan jotain toimenpidettä, mutta en tiedä, mitä.

Minua jäi vaivaamaan se, että kun Cityjätistä Eastoniin menään kävelyputkessa, putken alle jää tasakattoinen muovikuplakattoikkunainen halli. Onko se vanha Citymarket? Eikö sitä olekaan purettu? Mitä sille tapahtuu?

Varsinaisen Itiksen ja Cityjätin yhdistävä Hansasilta on paikallaan ja käytännöllisesti samassa asussa kuin se oli 1980-luvulla, kun kävin siellä lapsena ensimmäisen kerran. Tuli peräti nostalginen olo, kun kaikkea vanhaa ei olekaan purettu eikä edes peitetty valkoisella maalilla.