Lidl W5 -konetiskiainetabletti

Kirjoitettu 2013.

p1020523b.jpg

Lidl myy muiden kauppojen merkkituotteisiin nähden edullisia W5-konetiskiainetabletteja (W5 Dishwasher Tablets, sini-kelta-punainen 40 kpl laatikko, hinta 1.2.2014 3,89 €, kelta-valko-sininen tabletti). Olen käyttänyt aiemmin Fairy Powerdrops -tabletteja, ja päätin kokeilla, onko Lidlin tuotteesta mihinkään.

Olen nyt pessyt erilaisia koneellisia kummillakin tableteilla noin puolen vuoden ajan. Pesutulos Lidlin W5-tableteilla ja Fairy Powerdropseilla vaikuttaa käytännöllisesti katsoen samalta. Ainoa havaitsemani ero on siinä tuoksussa, joka tulee, kun koneen avaa: Lidlin tabletilla pesun jälkeen tuoksu on miedompi ja miellyttävämpi, Fairyn tableteilla voimakkaampi ja kemiallisempi.

Ympäristönäkökulmasta tuotteita on maallikon mahdoton vertailla. Lidlin tabletti on pakattu hyvin ohueen muovikuoreen, joka on muistettava poistaa ennen käyttöä. Fairyn tabletti on paksussa kemiallisessa kuoressa, joka jätetään paikalleen ja liukenee pesussa. On mahdotonta sanoa, kumpi on ympäristön kannalta haitallisempi. Äkkiseltään voi tuntua, että roskiin heitettävä muovikuori olisi haitallisempi, mutta varmasti myös Fairyn paksun kemiallisen kuoren valmistaminen kuluttaa energiaa ja kemikaaleja, vaikka näkyvää jätettä ei jääkään, ja kuori kuormittaa ympäristöä viemärijätteenä.

Testin perusteella johtopäätökseni on, että siirryn käyttämään pelkästään Lidlin W5 -tabletteja. Hintaero Lidlin tablettien eduksi on huomattava. Vaikka se ei olekaan missään nimessä kynnyskysymys, olisi tyhmää maksaa selvästi enemmän Fairyn tuotteesta, joka ei puolen vuoden testauksen perusteella ole ainakaan Lidlin tuotetta parempi.

Tee-se-itse -vinkki: olen kuullut väitteen, että puolikas pesutabletti riittää pesemään käytännössä yhtä hyvin kuin kokonainenkin. Lidlin W5-tabletit voi yrittää puolittaa, joten siitä vaan testaamaan.