Toyota Yaris

Tämä koeajo on tehty vuonna 2005.

toyota_yaris_01_nokia_9500_cellcam.jpg

Ensimmäinen havainto Toyota Yariksesta (lausutaan ”Tojota Jaris”) oli, että kuljettajan paikalle istuutuminen oli vaivatonta. Istuin oli korkealla ja ratti pieni. Vaikka koeajomalli oli neliovinen, ei ovikaan tuntunut liian kapealta. Oven sulkemisen jälkeen havaitsin, että leveyssuunnassa tilat riittivät minulle nippa nappa: oikealla puolella ei mikään ottanut pohkeeseen tai reiteen kiinni, mutta vasemmalla puolella sähköikkunattomassa mallissa ikkunakampi ja sähköikkunallisessa mallissa ikkunoiden säätimet ottivat hiukan jalkaan kiinni. Tämä oli yllätys, sillä ulkoa auto vaikutti leveämmältä kuin sisältä. Pääntilaa oli mainiosti, ja pituussuunnassakin kaikki oli kunnossa, kun penkki oli laitettu takimmaiseen asentoonsa. Sisustuksessa oli futuristista ilmettä ja ilmeisesti peilitekniikalla toteutettu digitaalinen mittaristo oli hieno. Sen käyttökelpoisuutta arkiajossa on tosin vaikea etukäteen arvioida.

toyota_yaris_02_nokia_9500_cellcam.jpg

Ajettaessa huomasin heti, että vaihteiston tuntuma oli erittäin tarkka ja napakka, todellinen unelmavaihteisto, paljon parempi kuin esim. uudehkossa Mersussa, jota kerran sain kokeilla. Vaihteet vaihtuivat naps-naps-naps. Kuljettajan penkin sivuttaistuki ei tuntunut kummoiselta, mikä tosin saattoi johtua siitä, että osa hoikasta oikeasta pakarastani oli tyhjän päällä. Kääntösäde oli huikaisevan pieni, ja meinasinkin unohtua parkkipaikalle autoa pyörittelemään. Kun tie leveni ja nopeusrajoitukset nousivat, tuli esiin hienoinen nypytys ja aavistuksenomainen rauhattomuus. Mutta muuten auto vaikutti suuntavakaalta jopa moottoritievauhdissa. Melutaso nousi moottoritiellä, mutta ei kohtuuttomasti.

Koeajo antoi samansuuntaisen kuvan Yariksesta kuin oli syntynyt netinkin perusteella. Kaiken kaikkiaan hauska auto, ja jätti pirteän ja varman vaikutelman. Koeajoauton 1,3-litrainen moottori oli pirteä ja tarjosi kiihtyvyyttä enemmän kuin tarpeeksi. Ohjaus oli tarkka ja kevyt. Lisämainintana vielä, että Yaris on luokkansa turvallisimpia ja vähävikaisimpia autoja. Yariksen ilmastointilaiteen teho jäi testaamatta, sillä sellaista ei koeajomallissa ollut. Myyjä ilmoitti haluamani kaltaisen mallin toimitusajaksi noin kolme kuukautta. Jos olisin ollut ostamassa autoa Helsingin keskustassa ajamista varten, olisin luultavasti ottanut Yariksen saman tien. Tilojen suhteen Yaris oli pieni pettymys: vaikka kuljettajan paikalle siirtyminen oli helppoa, tilat olivat vähän kapeat, ja tavaratila nimellinen.