Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
fi:tietotekniikka:verkko_kuntoon_netgear_orbi [2018-06-30 04:53]
Heikki Kirjotettu.
fi:tietotekniikka:verkko_kuntoon_netgear_orbi [2020-06-23 22:40] (nykyinen)
Heikki
Rivi 1: Rivi 1:
 ====== Langaton lähiverkko kuntoon Netgear Orbilla ====== ====== Langaton lähiverkko kuntoon Netgear Orbilla ======
  
-<wrap info>Kirjoitettu 30.6.2018.</wrap>+<WRAP info>Kirjoitettu 30.6.2018.  
 + 
 +Luettavana on myös [[fi:tietotekniikka:netgear_orbi_2_vuotta|kahden vuoden kokemukset kesältä 2020]] ja [[fi:tietotekniikka:netgear_orbi_radio_vai_piuha|pitkän lähiverkkojohdon testaus kesältä 2019]].</WRAP>
  
 ===== Ongelma: heikosti kuuluva langaton lähiverkko kerrostaloasunnossa ===== ===== Ongelma: heikosti kuuluva langaton lähiverkko kerrostaloasunnossa =====
  
-Asunnossani käyttämä pääasiallinen internet-yhteys on DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetti. Itse nettiyhteys ja DNA:n toimittama Sagemcomin kaapelimodeemi-reititin, joka tarjoaa myös langattoman lähiverkon, toimivat moitteettomasti. +Asunnossani käyttämä pääasiallinen internet-yhteys on DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetti. Itse nettiyhteys ja DNA:n toimittama Sagemcomin kaapelimodeemi-reititin, joka tarjoaa myös langattoman lähiverkon, toimivat moitteettomasti. 
 + 
 +{{:images:netgear_orbi:dna_sagemcom.png?600|}} 
 + 
 +//Kuva: leike DNA:n kaapelimodeemin käyttöohjeesta.//
  
-{{:images:netgear_orbi:dna_sagemcom.png?600| }}+Jo kaapelimodeemin ulkomuodosta näkee, että sen tarjoama lähiverkko ei voi olla kovin kuuluva, koska laite on matala laatikko eikä siinä ole ulkoisia antenneja
  
-Ongelma on langattoman lähiverkon kattavuus. Kaapeliverkon antennipistoke ja siten myös kaapelimodeemi on asunnon toisessa kulmassa. Tästä, geometriasta ja raskaista väliseinistä johtuu, että langaton lähiverkko kuuluu asunnossani paikoitellen huonosti. 5 GHz:n lähiverkko ei käytännössä kuulu ollenkaan vastakkaiseen kulmaan ja 2,4 GHz verkkokin kuuluu vain joten kuten. +Langaton lähiverkko kuuluu asunnossani paikoitellen huonosti. Kaapeliverkon antennipistoke ja siten myös kaapelimodeemi on asunnon toisessa kulmassa. Asunnossa on myös raskaita väliseiniä. 5 GHz:n lähiverkko ei käytännössä kuulu ollenkaan vastakkaiseen kulmaan ja 2,4 GHz verkkokin kuuluu vain joten kuten.
  
 {{:images:netgear_orbi:lahtotilanne.png?800|}} {{:images:netgear_orbi:lahtotilanne.png?800|}}
  
 ===== Ratkaisuvaihtoehdot: joko hyvä reititin tai sitten mesh-verkko ===== ===== Ratkaisuvaihtoehdot: joko hyvä reititin tai sitten mesh-verkko =====
 +
 +Lähtökohdaksi otin, että asunnon halki en vedä lähiverkkojohtoa.
  
 Lähiverkon kuuluvuuden voi korjata yhdellä kunnollisella isot lähiverkkoantennit sisältävällä reitittimellä, hinnat alkaen noin 200 €. Yhden reittimen ratkaisu on yksinkertainen. Epäilin kuitenkin, että mahtaako lähiverkon kuuluvuus tuollaisellakaan reitittimellä olla riittävä koko asunnon alueella, vai jääkö senkin kanssa vastakkaiseen kulmaan edelleen heikon kuuluvuuden alue. Lähiverkon kuuluvuuden voi korjata yhdellä kunnollisella isot lähiverkkoantennit sisältävällä reitittimellä, hinnat alkaen noin 200 €. Yhden reittimen ratkaisu on yksinkertainen. Epäilin kuitenkin, että mahtaako lähiverkon kuuluvuus tuollaisellakaan reitittimellä olla riittävä koko asunnon alueella, vai jääkö senkin kanssa vastakkaiseen kulmaan edelleen heikon kuuluvuuden alue.
  
 {{:images:netgear_orbi:vaihtoehto_asus.jpg?600|}} {{:images:netgear_orbi:vaihtoehto_asus.jpg?600|}}
 +
 +//Kuva: ASUS. ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Hinta noin 500 euroa.//
  
 Toinen korjaustapa on pystyttää kahdesta tai useammasta lähiverkkotukiasemasta koostuva mesh-verkko, hinnat alkaen noin 200 €. Mesh-verkon puolesta puhuivat varmuus siitä, että saan sillä koko asuntoon hyvän lähiverkkopeiton ja myös kokeilunhalu. Mietityttämään jäi mesh-verkon suorituskyky, kun usean tukiaseman ratkaisussa tietoa joudutaan siirtämään tukiasemien välillä. Toinen korjaustapa on pystyttää kahdesta tai useammasta lähiverkkotukiasemasta koostuva mesh-verkko, hinnat alkaen noin 200 €. Mesh-verkon puolesta puhuivat varmuus siitä, että saan sillä koko asuntoon hyvän lähiverkkopeiton ja myös kokeilunhalu. Mietityttämään jäi mesh-verkon suorituskyky, kun usean tukiaseman ratkaisussa tietoa joudutaan siirtämään tukiasemien välillä.
Rivi 27: Rivi 37:
 {{:images:netgear_orbi:verkkokauppa_com.png?600| }} {{:images:netgear_orbi:verkkokauppa_com.png?600| }}
  
-Netgear Orbista löytyi netistä paljon positiivisia arvioitaPohdin, että kahden tukiaseman ratkaisu riittää asuntooni varmasti, enkä tarvitse kolmen tukiaseman ratkaisua. Orbit ovat siistin näköisiä, ja pystymallinen kotelointi antaa vaikutelman, että laitteessa voi olla hyvin kuuluvat antennit.+//Kuva: kuvakaappaus Verkkokauppa.comin sivuilta.//
  
-Kummassakin Orbi-tukiasemassa on sekä 2,4 GHz:n että 5,0 GHz:n radiot, eli ne muodostavat yhden yhteisen laajasti kattavan verkon kummallekin taajuudelle. Sitten purkeissa on vielä erilliset 5 GHz:n radiot, joilla välitetään pelkästään purkkien välistä liikennettä, minkä pitäisi taata hyvä suorituskyky. Käytännössä Orbi kytkeytyy kaapelimodeemin jatkeeksi niin, että Orbin reititin liitetään kaapelimodeemiin ethernet-johdolla.+Netgear Orbista löytyi netistä paljon positiivisia arvioita. Orbit ovat siistin näköisiä, ja pystymallinen kotelointi antaa vaikutelman, että laitteessa voi olla hyvin kuuluvat antennit. Arvioin, että kahden tukiaseman ratkaisu riittää asuntooni varmasti, enkä tarvitse kolmen tukiaseman ratkaisua. 
 + 
 +Kummassakin Orbi-tukiasemassa on sekä 2,4 GHz:n että 5,0 GHz:n radiot, eli ne muodostavat yhden yhteisen laajasti kattavan verkon kummallekin taajuudelle. Sitten tukiasemissa on vielä erilliset 5 GHz:n radiot, joilla välitetään pelkästään tukiasemien välistä liikennettä, minkä pitäisi taata hyvä suorituskyky. Käytännössä Orbi kytkeytyy kaapelimodeemin jatkeeksi niin, että Orbin reititin liitetään kaapelimodeemiin ethernet-johdolla. 
  
 {{:images:netgear_orbi:verkkokuva.png?800|}} {{:images:netgear_orbi:verkkokuva.png?800|}}
  
-Verkkokauppa.comin poistomyyntitarjouksen myötä päädyin hankkimaan yhden perinteisen reitittimen sijaan kahden tukiaseman Orbin. Vasta tilaamisen jälkeen huomasin, että kolmen tukiaseman Orbi RBK43 oli voittanut Mikrobitin toukokuun 2018 numerossa olleen mesh-tuotteiden vertailun.+Verkkokauppa.comin poistomyyntitarjouksen myötä päädyin siis hankkimaan yhden perinteisen reitittimen sijaan kahden tukiaseman Orbin. Vasta tilaamisen jälkeen huomasin, että kolmen tukiaseman Orbi RBK43 oli voittanut Mikrobitin toukokuun 2018 numerossa olleen mesh-tuotteiden vertailun.
  
-{{:images:netgear_orbi:orbi_kontissa.jpg?600| }}+{{:images:netgear_orbi:orbi_kontissa.jpg?600|}}
  
 ===== Orbin käyttöönotto ===== ===== Orbin käyttöönotto =====
  
-Orbi-tukiasemat tekivät paketista purettaessa vaikutuksen: siistin näköiset, laadukkaasti tehdyt.+Orbi-tukiasemat tekivät paketista purettaessa vaikutuksen: hillityn oloiset, siistin näköiset, laadukkaasti tehdyt. Virtalähteet ovat myös laadukkaan tuntuiset.
  
 Sammutin kaapelimodeemista langattomat lähiverkot ja vaihdoin kaaplimodeemin siltaavaan tilaan. Tällöin kaapelimodeemin oma palomuuri, osoitemuunnokset yms. eivät ole käytössä, minkä pitäisi nopeuttaa verkkoliikennettä. Sammutin kaapelimodeemista langattomat lähiverkot ja vaihdoin kaaplimodeemin siltaavaan tilaan. Tällöin kaapelimodeemin oma palomuuri, osoitemuunnokset yms. eivät ole käytössä, minkä pitäisi nopeuttaa verkkoliikennettä.
Rivi 55: Rivi 67:
 Käyttöönotto sujui hyvin. Mitään ongelmia en siinä kohdannut. Käyttöönottoprosessissa mm. luodaan tunnus Netgearin verkkopalveluun, hallintatunnus Orbiin ja asetetaan lähiverkon nimi ja salasana. Orbi-älypuhelinsovellus näyttää muodostuneen verkkoarkkitehtuurin. Käyttöönotto sujui hyvin. Mitään ongelmia en siinä kohdannut. Käyttöönottoprosessissa mm. luodaan tunnus Netgearin verkkopalveluun, hallintatunnus Orbiin ja asetetaan lähiverkon nimi ja salasana. Orbi-älypuhelinsovellus näyttää muodostuneen verkkoarkkitehtuurin.
  
-{{:images:netgear_orbi:verkkokartta.jpg?400| }}+{{:images:netgear_orbi:verkkokartta.jpg?400|}}
  
-Päivitin käyttöönoton jälkeen tukiasemien ohjelmiston. Tämä ei onnistu älypuhelinsovelluksella, mutta on helppo tehdä selaimen kautta ilman varsinaista teknistä osaamista. Tukiasemissa oli ohjelmiston versio 1.8.0.4, ja päivitin ne versioon 2.1.4.16.+Päivitin käyttöönoton jälkeen tukiasemien ohjelmiston. Tämä ei onnistu älypuhelinsovelluksella, mutta on helppo tehdä selaimen kautta ilman varsinaista teknistä osaamista. Tukiasemissa oli ohjelmiston versio 1.8.0.4, ja päivitin ne versioon 2.1.4.16. Ohjelmisto kannattaa pitää ajan tasalla jo pelkästään tietoturvauhkien vuoksi.
  
-Orbi-verkon nouseminen pystyyn virtojen kytkemisen jälkeen kestää hieman kauemmin kuin mitä verkon nouseminen kesti pelkän kaapelimodeemin kanssa. Orbi-tukiasemissa on laitteen yläosan valaiseva led-valo, joka  kertoo laitteen tilan. Päälle kytkemisen jälkeen vilkkuva valkoinen valo kertoo, että verkkoa pystytetään ja sitten sininen valo kuittaa, että verkko on pystytetty. Tämän jälkeen valo ei enää vilku eikä pala, eikä siten häiritse ketään.+Orbi-verkon nouseminen pystyyn päällekytkemisen jälkeen kestää hieman kauemmin kuin mitä verkon nouseminen kesti pelkän kaapelimodeemin kanssa. Orbi-tukiasemissa on laitteen yläosan valaiseva led-valo, joka  kertoo laitteen tilan. Päälle kytkemisen jälkeen vilkkuva valkoinen valo kertoo, että verkkoa pystytetään ja sitten sininen valo kuittaa, että verkko on pystytetty. Tämän jälkeen valo ei enää vilku eikä pala, eikä siten häiritse ketään.
  
 ===== Erinomainen lopputulos, suosittelen Orbia ===== ===== Erinomainen lopputulos, suosittelen Orbia =====
Rivi 67: Rivi 79:
 Kaikki laitteet kuten Windows-tietokoneet, Linux-tietokoneet, Android-älypuhelimet, Android-tabletti, iPhone ja kolme Google Chromecastia ovat liittyneet lähiverkkoon ja toimineet siinä ongelmitta. Kaikki laitteet kuten Windows-tietokoneet, Linux-tietokoneet, Android-älypuhelimet, Android-tabletti, iPhone ja kolme Google Chromecastia ovat liittyneet lähiverkkoon ja toimineet siinä ongelmitta.
  
-Videokuvaa katsellessa tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa voi liikkua koko asunnossa, ilman että kuva pätkisi missään kohdassa. Orbin kapasiteetti riittää hyvin myös useille videovirroille yhtä aikaa. Testasin asiaa lähettämällä kolmeen Chromecastiin kuhunkin eri videovirtaa yhtä aikaa, eikä mitään ongelmia ilmennyt. +Videokuvaa katsellessa tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa voi liikkua koko asunnossa, ilman että kuva pätkisi missään kohdassa. Orbin kapasiteetti riittää hyvin myös useille videovirroille yhtä aikaa. Testasin asiaa lähettämällä kolmeen Chromecastiin kuhunkin eri HD-videovirtaa yhtä aikaa, eikä mitään ongelmia ilmennyt. 
  
 DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetin koko luvattu nopeus on käytettävissä Orbin reitittimessä. Reitittimen näkökulmasta tehtävän nopeustestin voi ajaa Orbi-älypuhelinsovelluksella. DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetin koko luvattu nopeus on käytettävissä Orbin reitittimessä. Reitittimen näkökulmasta tehtävän nopeustestin voi ajaa Orbi-älypuhelinsovelluksella.
Rivi 77: Rivi 89:
 {{:images:netgear_orbi:nopeustesti_puhelin.jpg?400|}} {{:images:netgear_orbi:nopeustesti_puhelin.jpg?400|}}
  
-Tässä mitattu esimerkki siitä, miten lähiverkon kuuluvuus muuttui Orbin myötä asunnon kulmassa. Ennen (kuva vasemmalla) 5 GHz:n verkko ei kuulunut käytännössä ollenkaan, ja 2,4 GHz:n verkkokin vain välttävästi. Nyt (kuva oikealla) 5 GHz:n verkko kuuluu samassa kohdassa erinomaisesti.+Tässä mitattu esimerkki siitä, miten lähiverkon kuuluvuus muuttui Orbin myötä asunnon kulmassa. Ennen (ensimmäinen kuva) 5 GHz:n verkko ei kuulunut käytännössä ollenkaan, ja 2,4 GHz:n verkkokin vain välttävästi. Nyt (toinen kuva) 5 GHz:n verkko kuuluu samassa kohdassa erinomaisesti.
  
 {{:images:netgear_orbi:mittaus_ennen.jpg?350 |}} {{:images:netgear_orbi:mittaus_ennen.jpg?350 |}}
 {{:images:netgear_orbi:mittaus_jalkeen.jpg?350|}} {{:images:netgear_orbi:mittaus_jalkeen.jpg?350|}}
 +
 +Kummassakin Orbi-tukiasemassa on ethernet-liitäntäpaikkoja, joten verkkoon saa kiinni myös niitä laitteita, joissa ei ole langatonta lähiverkkoa. Ethernet-liitäntää käyttämällä voi myös keventää radioverkon kuormitusta.
 +
 +Orbi-verkkoa voi hallita perustoimintojen osalta älypuhelinsovelluksella ja kattavasti selaimen kautta. Orbi-verkon voi avata myös hallittavaksi internetistä. Vieraita varten voi perustaa vierailijaverkon.
 +
 +{{:images:netgear_orbi:orbi_hallinta.png?800|}}
 +
 +{{tag>WLAN mesh lähiverkko Netgear Orbi Netgear_Orbi DNA Kaapelinetti Sagemcom 2018}}