This is an old revision of the document!


Langaton lähiverkko kuntoon Netgear Orbilla

Kirjoitettu 30.6.2018.

Asunnossani käyttämä pääasiallinen internet-yhteys on DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetti. Itse nettiyhteys ja DNA:n toimittama Sagemcomin kaapelimodeemi-reititin, joka tarjoaa myös langattoman lähiverkon, toimivat moitteettomasti.

Ongelma on langattoman lähiverkon kattavuus. Kaapeliverkon antennipistoke ja siten myös kaapelimodeemi on asunnon toisessa kulmassa. Tästä, geometriasta ja raskaista väliseinistä johtuu, että langaton lähiverkko kuuluu asunnossani paikoitellen huonosti. 5 GHz:n lähiverkko ei käytännössä kuulu ollenkaan vastakkaiseen kulmaan ja 2,4 GHz verkkokin kuuluu vain joten kuten.

Lähiverkon kuuluvuuden voi korjata yhdellä kunnollisella isot lähiverkkoantennit sisältävällä reitittimellä, hinnat alkaen noin 200 €. Yhden reittimen ratkaisu on yksinkertainen. Epäilin kuitenkin, että mahtaako lähiverkon kuuluvuus tuollaisellakaan reitittimellä olla riittävä koko asunnon alueella, vai jääkö senkin kanssa vastakkaiseen kulmaan edelleen heikon kuuluvuuden alue.

Toinen korjaustapa on pystyttää kahdesta tai useammasta lähiverkkotukiasemasta koostuva mesh-verkko, hinnat alkaen noin 200 €. Mesh-verkon puolesta puhuivat varmuus siitä, että saan sillä koko asuntoon hyvän lähiverkkopeiton ja myös kokeilunhalu. Mietityttämään jäi mesh-verkon suorituskyky, kun usean tukiaseman ratkaisussa tietoa joudutaan siirtämään tukiasemien välillä.

Vaihtoehtoja tutkiessani huomasin, että Verkkokauppa.com myi pois mesh-tuotetta Netgear Orbi RBK40 noin 280 euron hinnalla, eli huomattavasti alle normaalihinnan.

Netgear Orbista löytyi netistä paljon positiivisia arvioita. Pohdin, että kahden tukiaseman ratkaisu riittää asuntooni varmasti, enkä tarvitse kolmen tukiaseman ratkaisua. Orbit ovat siistin näköisiä, ja pystymallinen kotelointi antaa vaikutelman, että laitteessa voi olla hyvin kuuluvat antennit.

Kummassakin Orbi-tukiasemassa on sekä 2,4 GHz:n että 5,0 GHz:n radiot, eli ne muodostavat yhden yhteisen laajasti kattavan verkon kummallekin taajuudelle. Sitten purkeissa on vielä erilliset 5 GHz:n radiot, joilla välitetään pelkästään purkkien välistä liikennettä, minkä pitäisi taata hyvä suorituskyky. Käytännössä Orbi kytkeytyy kaapelimodeemin jatkeeksi niin, että Orbin reititin liitetään kaapelimodeemiin ethernet-johdolla.

Verkkokauppa.comin poistomyyntitarjouksen myötä päädyin hankkimaan yhden perinteisen reitittimen sijaan kahden tukiaseman Orbin. Vasta tilaamisen jälkeen huomasin, että kolmen tukiaseman Orbi RBK43 oli voittanut Mikrobitin toukokuun 2018 numerossa olleen mesh-tuotteiden vertailun.

Orbi-tukiasemat tekivät paketista purettaessa vaikutuksen: siistin näköiset, laadukkaasti tehdyt.

Sammutin kaapelimodeemista langattomat lähiverkot ja vaihdoin kaaplimodeemin siltaavaan tilaan. Tällöin kaapelimodeemin oma palomuuri, osoitemuunnokset yms. eivät ole käytössä, minkä pitäisi nopeuttaa verkkoliikennettä.

Purin Orbi-tukiasemat paketista ja sitten vain seurasin paketista löytyvää englanninkielistä pikaohjetta. Sijoitin tukiasemat asunnon päihin.

Orbin pystytys on helpointa tehdä älypuhelimen Orbi-sovelluksella, mutta muitakin tapoja on. Orbin käyttöönottoon tarvitaan

  • englanninkielen taito,
  • perustason tietotekninen osaaminen,
  • kyky seurata annettuja ohjeita ja
  • noin 30 minuuttia aikaa.

Käyttöönotto sujui hyvin. Mitään ongelmia en siinä kohdannut. Käyttöönottoprosessissa mm. luodaan tunnus Netgearin verkkopalveluun, hallintatunnus Orbiin ja asetetaan lähiverkon nimi ja salasana. Orbi-älypuhelinsovellus näyttää muodostuneen verkkoarkkitehtuurin.

Päivitin käyttöönoton jälkeen tukiasemien ohjelmiston. Tämä ei onnistu älypuhelinsovelluksella, mutta on helppo tehdä selaimen kautta ilman varsinaista teknistä osaamista. Tukiasemissa oli ohjelmiston versio 1.8.0.4, ja päivitin ne versioon 2.1.4.16.

Orbi-verkon nouseminen pystyyn virtojen kytkemisen jälkeen kestää hieman kauemmin kuin mitä verkon nouseminen kesti pelkän kaapelimodeemin kanssa. Orbi-tukiasemissa on laitteen yläosan valaiseva led-valo, joka kertoo laitteen tilan. Päälle kytkemisen jälkeen vilkkuva valkoinen valo kertoo, että verkkoa pystytetään ja sitten sininen valo kuittaa, että verkko on pystytetty. Tämän jälkeen valo ei enää vilku eikä pala, eikä siten häiritse ketään.

Netgear Orbin käyttöönoton jälkeen langaton lähiverkko kuuluu nyt voimakkaana koko asunnossa ja parvekkeilla. Mitään katvealueita ei enää ole.

Kaikki laitteet kuten Windows-tietokoneet, Linux-tietokoneet, Android-älypuhelimet, Android-tabletti, iPhone ja kolme Google Chromecastia ovat liittyneet lähiverkkoon ja toimineet siinä ongelmitta.

Videokuvaa katsellessa tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa voi liikkua koko asunnossa, ilman että kuva pätkisi missään kohdassa. Orbin kapasiteetti riittää hyvin myös useille videovirroille yhtä aikaa. Testasin asiaa lähettämällä kolmeen Chromecastiin kuhunkin eri videovirtaa yhtä aikaa, eikä mitään ongelmia ilmennyt.

DNA:n 100 Mbps / 10 Mbps kaapelinetin koko luvattu nopeus on käytettävissä Orbin reitittimessä. Reitittimen näkökulmasta tehtävän nopeustestin voi ajaa Orbi-älypuhelinsovelluksella.

DNA:n kaapelinetin koko nopeus on käytettävissä myös Orbi-verkon alueella, tässä mitattuna älypuhelimella, joka oli kytkeytyneenä Orbin satelliittiin.

Tässä mitattu esimerkki siitä, miten lähiverkon kuuluvuus muuttui Orbin myötä asunnon kulmassa. Ennen (kuva vasemmalla) 5 GHz:n verkko ei kuulunut käytännössä ollenkaan, ja 2,4 GHz:n verkkokin vain välttävästi. Nyt (kuva oikealla) 5 GHz:n verkko kuuluu samassa kohdassa erinomaisesti.