Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
fi:tietotekniikka:projekti_minipc [2017-11-19 01:03]
Heikki Siltala
fi:tietotekniikka:projekti_minipc [2019-10-24 22:39] (current)
Line 15: Line 15:
 Pieneen koteloon pakattuja tietokoneita oli tarjolla muutamia vaihtoehtoja. Niistä mielenkiintoisin oli Asus VivoMini UN45, [[https://​www.verkkokauppa.com/​fi/​product/​32562/​jnqqx/​Asus-VivoMini-UN45H-tietokoneenrunko|josta verkkokauppa.com myi minulle sopivaa mallia, Asus VivoMini UN45H]], valmistajan tuotekoodi 90MS00R1-M01940. Siinä on passiivijäähdytys (kone on siis täysin äänetön) ja kotelossa on tilaa levyasemalle. Liitännöissä kiinnostavaa oli, että koneeseen saa tarvittaessa kaksi näyttöä kiinni, USB-paikkoja on runsaasti ja WiFi:n lisäksi koneessa on Ethernet-portti. Pieneen koteloon pakattuja tietokoneita oli tarjolla muutamia vaihtoehtoja. Niistä mielenkiintoisin oli Asus VivoMini UN45, [[https://​www.verkkokauppa.com/​fi/​product/​32562/​jnqqx/​Asus-VivoMini-UN45H-tietokoneenrunko|josta verkkokauppa.com myi minulle sopivaa mallia, Asus VivoMini UN45H]], valmistajan tuotekoodi 90MS00R1-M01940. Siinä on passiivijäähdytys (kone on siis täysin äänetön) ja kotelossa on tilaa levyasemalle. Liitännöissä kiinnostavaa oli, että koneeseen saa tarvittaessa kaksi näyttöä kiinni, USB-paikkoja on runsaasti ja WiFi:n lisäksi koneessa on Ethernet-portti.
  
 +Koneen speksit:
   * Asus VivoMini UN45H   * Asus VivoMini UN45H
   * Intel Celeron N3000, passiivijäähdytetty   * Intel Celeron N3000, passiivijäähdytetty
-  * 1 x SO-DIMM DDR3L-1600, ​maks. 4 Gt+  * 1 x SO-DIMM DDR3L-1600, ​max. 4 Gt
   * 2,5" SATA III   * 2,5" SATA III
   * 1 x M.2 PCIe x2   * 1 x M.2 PCIe x2
Line 25: Line 26:
   * 13,06 cm x 13,06 cm x 5,13 cm   * 13,06 cm x 13,06 cm x 5,13 cm
  
-Käyttöjärjestelmä,​ muisti ja levy eivät tulleet mukana, ja se oli pelkästään hyvä asia. Käyttöjärjestelmäksi tiesin jo laittavani [[http://​lubuntu.net/​|Lubuntun]], ​yksi muistikampa ei paljon maksa ja SSD:n sain ilmaiseksi [[fi:​tietotekniikka:​jatkoaika_linuxilla|kannettavasta,​ jonka totesin tulleen käyttöikänsä päähän]].+Käyttöjärjestelmä,​ muisti ja levy eivät tulleet mukana, ja se oli pelkästään hyvä asia. Käyttöjärjestelmäksi tiesin jo laittavani [[http://​lubuntu.net/​|Lubuntun]], ​eli miksi maksaa Windows 10 -lisenssistä. Yksi muistikampa ei paljon maksa ja SSD:n sain ilmaiseksi [[fi:​tietotekniikka:​jatkoaika_linuxilla|kannettavasta,​ jonka totesin tulleen käyttöikänsä päähän]].
  
 ===== Asennus ===== ===== Asennus =====
Line 43: Line 44:
 Koneen suorituskyky vaikuttaa riittävältä niihin käyttötarkoituksiin,​ joihon sitä ajattelinkin,​ eli sekalaiseen surffailuun ja kirjoitustyöhön. [[https://​ark.intel.com/​products/​87259/​Intel-Celeron-Processor-N3000-2M-Cache-up-to-2_08-GHz|Kaksiytiminen Celeron N3000]] ja integroitu näytönohjain ovat täysin riittäviä nettisurffailuun,​ tämän sivun kirjoittamiseen,​ YouTube-videoiden katseluun, musiikin kuunteluun ja Twitch-lähetysten seuraamiseen,​ silloin kuin noita asioita ei yritä tehdä yhtä aikaa. Koneen suorituskyky vaikuttaa riittävältä niihin käyttötarkoituksiin,​ joihon sitä ajattelinkin,​ eli sekalaiseen surffailuun ja kirjoitustyöhön. [[https://​ark.intel.com/​products/​87259/​Intel-Celeron-Processor-N3000-2M-Cache-up-to-2_08-GHz|Kaksiytiminen Celeron N3000]] ja integroitu näytönohjain ovat täysin riittäviä nettisurffailuun,​ tämän sivun kirjoittamiseen,​ YouTube-videoiden katseluun, musiikin kuunteluun ja Twitch-lähetysten seuraamiseen,​ silloin kuin noita asioita ei yritä tehdä yhtä aikaa.
  
-Varsinaista moniajoa ei kannata tällä koneella yrittää ajaa. Jos jokin raskas operaatio on jo käynnissä,​ ei kannata yrittää katsella samaan aikaan YouTube-videota HD-laadulla,​ koska video pätkii. HD-tasoisen Twitch-lähetyksen ​kone pystyy esittämään,​ mutta taustalla ​ei kannata yrittää ajaa mitään muuta. Mitään varsinaista grafiikan, videon tai äänen käsittelyä tai tieteellistä laskentaa en ole yrittänyt tällä koneella tehdä, enkä kyllä aio yrittääkään.+Varsinaista moniajoa ei kannata tällä koneella yrittää ajaa. Jos jokin raskas operaatio on jo käynnissä,​ ei kannata yrittää katsella samaan aikaan YouTube-videota HD-laadulla,​ koska video pätkii. HD-tasoisen Twitch-lähetyksenkin ​kone pystyy esittämään,​ mutta taustallakaan ​ei kannata yrittää ajaa mitään muuta. Mitään varsinaista grafiikan, videon tai äänen käsittelyä tai tieteellistä laskentaa en ole yrittänyt tällä koneella tehdä, enkä kyllä aio yrittääkään.
  
 Jos en olisi arvostanut koneen täydellistä äänettömyyttä näin paljon, olisin valinnut koneesta muuten saman mallin, mutta sellaisen, jossa on neliytiminen prosessori (N3150). Siinä mallissa on tuuletin, joka toimii koko ajan, ja siirtyy kovemmalle nopeudelle kun koneen kuormitus kasvaa. Neliytimisen mallin tehonlisäys tulee vain ytimien määrästä,​ ja yksittäinen ydin on samantehoinen kuin tässä valitsemassani mallissa. Sen mielenkiintoisen havainnon tein, että nykyiset selaimet on näköjään toteutettu niin, että selaimen kuorma jakautuu useammalle ytimelle, vaikka selaisit vain yhdessä selainikkunassa. Näin ei voi enää sanoa, että nettisurffailussa vain yhden ytimen teho on oleellista. Jos en olisi arvostanut koneen täydellistä äänettömyyttä näin paljon, olisin valinnut koneesta muuten saman mallin, mutta sellaisen, jossa on neliytiminen prosessori (N3150). Siinä mallissa on tuuletin, joka toimii koko ajan, ja siirtyy kovemmalle nopeudelle kun koneen kuormitus kasvaa. Neliytimisen mallin tehonlisäys tulee vain ytimien määrästä,​ ja yksittäinen ydin on samantehoinen kuin tässä valitsemassani mallissa. Sen mielenkiintoisen havainnon tein, että nykyiset selaimet on näköjään toteutettu niin, että selaimen kuorma jakautuu useammalle ytimelle, vaikka selaisit vain yhdessä selainikkunassa. Näin ei voi enää sanoa, että nettisurffailussa vain yhden ytimen teho on oleellista.
Line 51: Line 52:
 Kuinka hyvin tämä kone toimii Windows 10 -käyttöjärjestelmän kanssa? Sitä en osaa sanoa enkä arvata. Windows 10 on huomattavasti raskaampi käyttöjärjestelmä kuin Lubuntu. Kuinka hyvin tämä kone toimii Windows 10 -käyttöjärjestelmän kanssa? Sitä en osaa sanoa enkä arvata. Windows 10 on huomattavasti raskaampi käyttöjärjestelmä kuin Lubuntu.
  
-{{tag>​Asus VivoMini PC Linux Ubuntu Lubuntu SSD 2017}}+{{tag>​Asus VivoMini PC Linux Ubuntu Lubuntu SSD YouTube Twitch Intel Celeron ​2017}}