Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
fi:tietotekniikka:jatkoaika_linuxilla [2017-11-19 00:58]
Heikki Siltala Lisätty loppusanat.
fi:tietotekniikka:jatkoaika_linuxilla [2019-10-24 22:39] (current)
Line 1: Line 1:
 ====== Pienelle kannettavalle jatkoaika Linuxilla ====== ====== Pienelle kannettavalle jatkoaika Linuxilla ======
  
-<wrap info>​Kirjoitettu 2013. Loppusanat ​lisätty 19.11.2017.</​wrap>​+<wrap info>​Kirjoitettu 2013. Jälkikirjoitus ​lisätty 19.11.2017.</​wrap>​
  
 ===== Lähtötilanne ===== ===== Lähtötilanne =====
Line 49: Line 49:
 Ubuntu Unityyn sisältyy Gnomen kautta värienhallinta,​ eli näytön värit voi kalibroida kohdalleen [[http://​spyder.datacolor.com/​|Spyderillä]]. Ymmärtääkseni tämä ei ole mahdollista xfce:ssä. Asensin Ubuntu Software Centerissä sovellukset ICC Profile Installer (gnome-color-manager) ja Color (Color Calibration). Sitten kytkin Spyderin USB-porttiin,​ tökkäsin Colorin käyntiin, valitsin nopean kalibroinnin,​ tökkäsin Spyderin kiinni näyttöön ja homma oli siinä. Tämä on yksi erinomainen esimerkki, miten valmiiksi Linux on kehittynyt. Aiemmin Linuxissa ei ollut värienhallintaa,​ ja vielä hiukan aikaa sitten värienhallinta jo oli mutta profiilit piti tehdä Spyderillä Windowsissa,​ josta ne sitten pystyi ottamaan käyttöön Linuxissa. Ubuntu Unityyn sisältyy Gnomen kautta värienhallinta,​ eli näytön värit voi kalibroida kohdalleen [[http://​spyder.datacolor.com/​|Spyderillä]]. Ymmärtääkseni tämä ei ole mahdollista xfce:ssä. Asensin Ubuntu Software Centerissä sovellukset ICC Profile Installer (gnome-color-manager) ja Color (Color Calibration). Sitten kytkin Spyderin USB-porttiin,​ tökkäsin Colorin käyntiin, valitsin nopean kalibroinnin,​ tökkäsin Spyderin kiinni näyttöön ja homma oli siinä. Tämä on yksi erinomainen esimerkki, miten valmiiksi Linux on kehittynyt. Aiemmin Linuxissa ei ollut värienhallintaa,​ ja vielä hiukan aikaa sitten värienhallinta jo oli mutta profiilit piti tehdä Spyderillä Windowsissa,​ josta ne sitten pystyi ottamaan käyttöön Linuxissa.
  
-===== Loppusanat ​=====+===== Jälkikirjoitus ​=====
  
-Tämä kone oli jäänyt vähäksi aikaa pölyttymään ilman käyttöä. Sitten marraskuussa 2017 keksin, että voisin kytkeä tämän televisioon ja tehdä näin televisiosta täysverisen tietokoneen. Latasin koneeseen päivitykset ja kytkin sen televisioon. Mutta siihen hymyni hyytyikin.+Tämä kone oli jäänyt vähäksi aikaa pölyttymään ilman käyttöä. Sitten marraskuussa 2017 keksin, että voisin kytkeä tämän televisioon ja tehdä näin televisiosta täysverisen tietokoneen. Latasin koneeseen ​kaikki ​päivitykset ja kytkin sen televisioon. Mutta siihen hymyni hyytyikin.
  
-  * Koneen suorituskyky ei ollut enää riittävä edes webbisuffailuun. En tiedä, ovatko selaimet vai webbisivut muuttuneet raskaammiksi,​ mutta jo tavanomainen selaaminen ​muutamassa ​selainikkunassa jumitti koneen pahasti.+  * Koneen suorituskyky ei ollut enää riittävä edes webbisuffailuun. En tiedä, ovatko selaimet vai webbisivut muuttuneet raskaammiksi,​ mutta jo tavanomainen selaaminen ​yhdessä tai kahdessa ​selainikkunassa jumitti koneen pahasti.
   * Koneen tuuletin kävi koko ajan kuuluvalla äänellä, mikä oli ärsyttävää olohuonekäytössä.   * Koneen tuuletin kävi koko ajan kuuluvalla äänellä, mikä oli ärsyttävää olohuonekäytössä.
   * Koneen näyttö oli TV-käyttöä ajatellen turha.   * Koneen näyttö oli TV-käyttöä ajatellen turha.
-  * Koneen näppäimistö oli kirjoituskäyttöä ajatellen turha, koska haluan kirjoittaa asianmukaisella ​isolla ​näppäimistöllä.+  * Koneen näppäimistö oli kirjoituskäyttöä ajatellen turha, koska haluan kirjoittaa asianmukaisella ​normaalikokoisella ​näppäimistöllä.
  
 Niinpä totesin, että tämä kone on palvellut aikansa ja käynnistin [[fi:​tietotekniikka:​projekti_minipc|Mini-PC -projektin]]. Koneeseen asentamani SSD siirtyi palvelemaan Mini-PC:​ssä. Niinpä totesin, että tämä kone on palvellut aikansa ja käynnistin [[fi:​tietotekniikka:​projekti_minipc|Mini-PC -projektin]]. Koneeseen asentamani SSD siirtyi palvelemaan Mini-PC:​ssä.
  
 {{tag>HP laptop kannettava pc Windows Linux Ubuntu Unity SSD päivitys 2010 2013 2017}} {{tag>HP laptop kannettava pc Windows Linux Ubuntu Unity SSD päivitys 2010 2013 2017}}