Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
fi:kulttuuri:likainen_harry_viihdetta_vai_taidetta [2018-04-26 12:09]
Heikki Siltala Kirjoitettu
fi:kulttuuri:likainen_harry_viihdetta_vai_taidetta [2018-06-29 00:45] (current)
Heikki Siltala
Line 1: Line 1:
-====== Likainen Harryviihdettä ​vai taidetta? ======+====== Likainen Harry - pelkkää ​viihdettä? ======
  
 <wrap info>​Likaiset Harryt katsottu ja teksti kirjoitettu huhtikuussa 2018.</​wrap>​ <wrap info>​Likaiset Harryt katsottu ja teksti kirjoitettu huhtikuussa 2018.</​wrap>​
  
-Katsoin peräkkäin kaikki viisi Likainen Harry -elokuvaapääasiassa ​mielenkiinnosta, mutta samalla ​pohtienonko niissä kyse puhtaasti ​viihteestä, vai voiko niillä olla myös muita ansioita.+Katsoin peräkkäin kaikki viisi Likainen Harry -elokuvaa. Tein tämän ​pääasiassa ​mielenkiinosta, mutta pohdin ​samalla, ​ovatko nämä elokuvat ​puhtaasti ​viihdettä, vai onko näillä ​myös muita ansioita.
  
-Eniten annettavaa viihdyttämisen lisäksi on ensimmäisellä (Likainen Harry, 1971) ja neljännellä (Ratkaiseva isku, 1983)Ensimmäiseen on taitavasti ​rakennettu monenlaisia ja monitasoisia jännitteitä. Neljännessä parasta on onnistunut tarina, jossa eri tapahtumat ja sivujuonet yhdistyvät ​loppua kohden ​tiheneväksi ​jännitykseksi.+Varsinaiseksi elokuvataiteeksi en mitään näistä viidestä voi luokitella.  
 + 
 +Eniten annettavaa viihdyttämisen lisäksi on ensimmäisellä (Likainen Harry, 1971) ja neljännellä (Ratkaiseva isku, 1983) elokuvalla. ​Ensimmäiseen on onnistuneesti ​rakennettu monenlaisia ja monitasoisia jännitteitä. Neljännessä parasta on onnistunut tarina, jossa eri tapahtumat ja sivujuonet yhdistyvät ​elokuvan loppupuolella yhdeksi ​tiheneväksi ​juoneksi.
  
 ===== Likainen Harry (Dirty Harry) 1971 ===== ===== Likainen Harry (Dirty Harry) 1971 =====
  
-Alkuperäinen ja ensimmäinen Likainen Harry on paitsi kiistämätön klassikko, myös kunnianhimoisesti toteutettu elokuva, joka onnistuu luomaan jännitystä ja eri tasoilla olevia jännitteitä. ​Näiden ​jännitteiden läsnäolo ja vaikutus tarinan kulkuun tekevät elokuvasta enemmän kuin viihdettä. Keskeisiä jännitteitä ovat järjestäytyneen yhteiskunnan ja mielenvikaisen sarjamurhaajan välinen jännite sekä Harryn kovan linjan ja poliisin virallisen ​tomintatavan ​välinen jännite. Pienempinä puroina ​tarinassa ovat mukana ​mm. kristinuskoon,​ seksuaalisuuteen,​ homoseksuaalisuutteen ja roturistiriitoihin ​liittyvät jännitteet.+Alkuperäinen ja ensimmäinen Likainen Harry on paitsi kiistämätön klassikko, myös kunnianhimoisesti toteutettu elokuva, joka onnistuu luomaan jännitystä ja eri tasoilla olevia jännitteitä. ​Erilaisten ​jännitteiden läsnäolo ja vaikutus tarinan kulkuun tekevät elokuvasta enemmän kuin viihdettä. Keskeisiä jännitteitä ovat järjestäytyneen yhteiskunnan ja mielenvikaisen sarjamurhaajan välinen jännite sekä Harryn kovan linjan ja poliisin virallisen ​toimintatavan ​välinen jännite. Pienempinä puroina ​tarinaan on kirjoitettu ​mm. kristinuskoon,​ seksuaalisuuteen,​ homoseksuaalisuutteen ja roturistiriitoihin ​liittyviä jännitteitä.
  
-Elokuva on hyvin urbaani. Technicolor-värit ja Clint Eastwood pääosassa muistuttavat siitä, että tuotanto on samalta aikakaudelta kuin spagettiwesternit. Muuten voisi kuvitella, että välissä on vähintään kymmenen vuotta, koska vähintään ​niin pitkä on henkinen välimatka.+Elokuva on hyvin urbaani. ​Lähinnä vain Technicolor-värit ja Clint Eastwood pääosassa muistuttavat siitä, että tuotanto on samalta aikakaudelta kuin spagettiwesternit. Muuten voisi kuvitella, että välissä on vähintään kymmenen vuotta, koska ainakin ​niin pitkä on henkinen välimatka ​spagettiwesterneistä Likaiseen Harryyn.
  
-Elokuvassa on viihteen lisäksi yllättävän paljon psykologista sisältöä, ja tämän päivän standardein se pikemminkin käsittelee väkivaltaa kuin mässäilee silläYmmärrettävästi reaktiot ja tulkinnat vuonna 1971 olivat toisenlaiset.+Elokuvan kerronnassa hyödynnetään hienosti erilaisia kuvaustapoja. Välilläkun halutaan luoda uutisreportaasimainen vaikutelma, kuvataan käsivaralta ​ja valaisu on tehty suoralla valollaVastakohtana tällaiselle on mm. jalkapallostadionkohtauksen hieno loppu, jossa kamera etääntyy lähikuvasta kentän sumuiseen yleiskuvaan.
  
-Elokuvan kuvallisessa kerronnassa hyödynnetään erilaisia kuvaustapojaVälilläkun halutaan luoda uutisreportaasimainen vaikutelmakuvataan käsivaralta ja valaisu ​on tehty suoralla valolla. Vastapainona tälle ​on mmjalkapallostadionkohtauksen hieno loppujossa kamera etääntyy lähikuvasta kentän sumuiseen yleiskuvaan.+Elokuvassa on viihteen lisäksi yllättävän paljon psykologista sisältöä,​ ja tämän päivän standardein elokuva pikemminkin käsittelee väkivaltaa kuin mässäilee silläYmmärrettävästi reaktiot ja tulkinnat vuonna 1971 ovat olleet toisenlaiset. Elokuvan toinen päähenkilöpesunkestävä sekopää, on yllättävän onnistunut hahmo, siitä huolimatta että samaan hahmoon ​on koottu suunnilleen kaikki ajateltavissa olevat kieroutuneisuudetTällä on ilmeisesti yritetty varmistaa seettä yhdellekään katsojalle ei jää muuta mahdollisuutta kuin vihata, ja näin katsoja tulee väkisinkin vedetyksi mukaan tarinaan.
  
 ===== Magnum .44 (Magnum Force) 1973 ===== ===== Magnum .44 (Magnum Force) 1973 =====
  
-Toinen Likainen Harry -elokuva ​eli Magnum .44 vuodelta 1973 oli katsomisen arvoinen, vaikkakaan ei elokuvana erityisen merkittävä. ​Likaisessa Harryssä jännityJännitys syntyi ​kunnolla vasta lopussaHarryn vastustajana poliisissa toimiva kuolemanpartio ​ei ollut yhtä maukas kuin ensimmäisen leffan yksinäinen ​sairas ​sekopää.+Toinen Likainen Harry -elokuvaMagnum .44 vuodelta 1973, on katsomisen arvoinen, vaikkakaan ei elokuvana erityisen merkittävä. ​Jännitys syntyy ​kunnolla vasta elokuvan ​lopussa, eikä Harryn vastustajana poliisissa toimiva kuolemanpartio ​ole yhtä maukas kuin ensimmäisen leffan yksinäinen sekopää.
  
-Kummassakin käsitellään seksuaalisuuttahomoseksuaalisuutta ​ja rotujen välisiä jännitteitä.+Jatko-osa on ymmärrettäväkoska Likaisen Harryn hahmo oikeastaan vasta esteltiin ensimmäisessä elokuvassa ​ja se kestää hyvin jatko-osan. Harry näyttäytyy tässä inhimillisempänä ja syvällisempänä kuin ensimmäisessä.
  
-Käsittelee järjestelmän kanssa vaikeuksissa olevia polisejaHarry on omalla laillaannuorten poliisien kuolemanpartio omallaan. +Kuten alkuperäisenkin Likaisen Harryn, myös tämän elokuvan ansioksi on laskettava jännitteisyysHarryn linjakuolemanpartion linja ja poliisin ​virallinen ovat kaikki ristiriidassa keskenään, ​ja siihen tämä elokuva perustuuSivujännitteenä tässäkuten ensimmäisessäkinon seksuaalisuus
- +
-Päähenkilö inhimillisempänä ja syvällisempänä kuin ensimmäisessä. +
- +
-Ei luo samanlaista tunnelmaa ​ja poliisin ja sekopään välistä jännitettä kuin ensimmäisessä. +
- +
-Jatko-osa on ymmärrettäväHarry vasta esiteltiin ensimmäisessä. +
- +
-Jännitys kuitenkin lisääntyy loppua kohti. +
- +
-Katsomisen arvoinenmutta ei erityinen.+
    
 ===== Murskaaja (The Enforcer) 1976 ===== ===== Murskaaja (The Enforcer) 1976 =====
  
-Kolmas Likainen Harry -elokuva on selvästi kahta edellistä ​nykyaikaisempi. Mukaan on otettu enemmän ​dialogia ​ja huumoria, ja näin elokuvan tunnelma on myös huomattavasti kevyempi kuin kahden edellisenNykyaikaisuuden kokomukseen ​vaikuttaa varmasti ​myös se, että tämä ei ole enää ​Techicolor-väreissä. ​+Kolmas Likainen Harry -elokuva, Murskaaja, ​on selvästi kahta edellistä ​viihtellisempi. Mukaan on otettu ​edellisiä ​enemmän ​keskustelua ​ja huumoria, ja näin elokuvan tunnelma on jopa kevytElokuva tuntuu selvästi edellisiä uudemmalta, mihin vaikuttaa varmasti ​sekin, että tämä ei ole enää ​Technicolor-väreissä. Poliisikin näyttäytyy aiempaa modernimmalta SWAT-tyyppisine joukkoineen.
  
-Mukaan ​on otettu armeijalta varastetut huippumodernit raketit ja uusinta tekniikkaa edustava etälamautin. Tällainen luultavasti nostaa elokuvan viihdearvoa,​ mutta samalla latistaa ​tunnelman lähelle sitä, mitä joku 1970-luvun lopun TV-sarja voi tarjota. Kömpelö ja epäuskottava kansan vapautusrintama on enemmän huvittava kuin uskottava vastustaja järjestäytyneelle yhteiskunnalla ​ja Likaiselle Harrylle.+Tarinaan ​on otettu ​mukaan ​armeijalta varastetut huippumodernit raketit ja uusinta tekniikkaa edustava etälamautin. Tällainen luultavasti nostaa elokuvan viihdearvoa,​ mutta samalla latistaa ​tunnelmaa. Ajoittain tunnelma on sillä tasolla, mitä se on jossakin ​1970-luvun lopun TV-sarjassa. Kömpelö ja epäuskottava kansan vapautusrintama ​Harryn päävastustajana ​on lähinnä koominen valinta. Huumoripuolta vielä vahvistetaan sillä, että Harry saa parikseen kandidaatin,​ jota hän väheksyi ollessaan passitettuna valintalautakuntaan. Ja kun olalta ammuttavaa rakettia testataan, Harry vetää parinsa viime hetkessä pois raketin takaa, ​ja tilanne kuitataan naureskelulla.
  
-Musiikki alkaa kuulostaa enemmän jazz meets vanhalta Dallasilta (1978-)+Murskaaja ei ole merkittävä elokuva. Sillä ei ole juuri muuta kuin viihdearvoa.
  
-Kliseitä saa parikseen valintakoelautakuntaan siirrettynä väheksymänsä kandidaatin.+===== Ratkaiseva isku (Sudden Impact) 1983 =====
  
-Olalta-ammuttavan raketin takanajosta Harry vetää hänet sivuun.+Neljäs Likainen Harry -elokuvaRatkaiseva Isku, on edellistä raskaampi, loogisempi ja selkeämpi. Se tuntuu ajoittain jopa paluulta juurille. 1980-luvusta kertovat mm. alkumusiikki ja rikollisten käsiin ilmestyneet ensimmäiset Uzit. Muuten elokuva ei ole erityisen tyypillinen 1980-luvun elokuva, vaan pikemminkin ajaton.
  
-Lisätään aiempiin verrattuna huumoria, elokuva ​tuntuu kevyemmältä mutta jännitys kärsii tästä.+Elokuvan alku on hiukan hidastempoinen ja tarina on aika pitkä. Katsoja kuitenkin palkitaan silläettä asiat ja tapahtumat nivoutuvat lopulta yhdeksi jännittäväksi tarinaksi. Kerronta onnistuu vangitsemaan katsojan mielenkiinnon ja pitämään sen siitä eteenpäin yllä. Ainakin tältä osin kyseesssä on hyvä elokuva.
  
-what about the punk you mean the suspect suspect my ass+Käsikirjoitus on täynnä erilaisia ampumavälikohtauksia,​ joissa Harry on kohteena tai joihin hän jostain syystä ajatuu mukaan. Myös kuolonuhrien määrä ylittänee aiemmat Likainen Harry -elokuvat. Toimivan tarinan ja kerronan vuoksi tämä ei kuitenkaan häiritse, tai sitten tämän neljännen elokuvan kohdalla olin jo täysin turtunut elokuvaväkivaltaan.
  
-Poliisi näytttäytyy modernimpana swat-tyyppisine joukkoineen.+===== Likainen Harry ja murhapooli (The Dead Pool) 1988 =====
  
-etälamautin huipputekniikkaa +Viidennen Likainen Harry -elokuvan ​(Likainen ​Harry ja murhapooli1988) katsomisen jälkeen ​ei ole paljonkaan kerrottavaaKatsominen ei varsinaisesti tökkinytjoten elokuva lienee ollut ainakin viihteen tasolla onnistunutmutta mitään varsinaista kerrottavaa siitä ​ei jäänyt jäljelle.
- +
-selvästi modernimpi kuin kaksi edellistä +
- +
-dialogia +
- +
-ei merkittävä alokuva +
- +
-===== Ratkaiseva isku (Sudden Impact) 1983 ===== +
- +
-Neljäs Lkainen ​Harry -elokuva, Ratkaiseva Isku, on edellistä selkeämpi, jopa jossain määrin paluu juurille. 1980-luvusta kertovat mm. alkumusiikki ​ja seettä rikollisten käsiin ovat ilmestyneet ensimmäiset Uzit. Muuten elokuva ​ei ole mitenkään tyypillinen 1980-luvun elokuva, vaan pikemminkin ajaton. +
- +
-Elokuvan alku on hiukan hidastempoinen ja tarina on aika pitkä. Katsoja kuitenkin palkitaan loppua kohden silläettä asiat ja tapahtumat nivoutuvat lopulta yhdeksi tarinaksi ja juoneksi. Käsikirjoitus on täynnä erilaisia ampumavälikohtauksiajoissa Harry on kohteena tai joihin hän jostain syystä ajatuu mukaan. Myös kuolonuhrien määrä ylittänee aiemmat Likainen Harry -elokuvat. Toimivan tarinan ja kerronan vuoksi tätä ​ei kuitenkaan huomaa, tai sitten tämän neljännen elokuvan kohdalla olin jo täysin turtunut väkivaltaan. +
- +
-===== Likainen Harry ja murhapooli (The Dead Pool) 1988 =====+
  
-Viidennen Likainen Harry -elokuvan, Likainen Harry ja murhapooli, katsomisen jälkeen ​ei ole paljonkaan kerrottavaaKatsominen ei varsinaisesti tökkinytjoten elokuva oli ainakin viihteen tasolla onnistunut, mutta mitään varsinaista kerrottavaa siitä ei jäänyt jäljelle.+Likaisen Harryn hahmon sekoittaminen saatanallisuudella leikittelyyn ​ei aansaitse kättentaputuksiaJos jotain kehuja nyt kuitenkin pitää antaaniin kyllä 80-luvulla tehtiin vielä tätäkin kornimpia elokuvia.